Начало Новини Актуално WATA подкрепя туризма в Стара Загора

WATA подкрепя туризма в Стара Загора

Актуално

Световната асоциация на туристическите агенции WATA ще съдейства за реализиране на проекта Представяне на Старозагорския регион като устойчива и предпочитана туристическа дестинация. България и Старозагорският регион ще бъдат препоръчани като атрактивни туристически дестинации на 60-ата генерална асамблея на Световната асоциация на туристическите агенции, която ще се проведе през декември в Барселона. Това обяви в Стара Загора изпълнителният директор на асоциацията Кристин Фурние.

Според проучване сред световните туристически агенции България не е много известна и трябва да се положат много усилия, за да стане тя видима за света. Според Фурние това трябва да бъде национална политика за страната ни.
Нашата организация разпространява до своите членове регулярно информация и предложения за посещение на туристи в България. Страната ви заслужава да бъде добра туристическа дестинация и ние ще окажем подкрепа за това, допълни Фурние. Тя обяви, че ще изготви доклад за Стара Загора и за проекта, с който регионът ще се популяризира пред света, пише вестник Пари.

Обединяването на усилията на бизнеса, регионалните и местните власти за представяне на възможностите на Старозагорския регион като туристическа дестинация е основна цел на проекта. Надяваме се да създадем траен интерес от страна на националния и световния туристически бизнес, което да повиши броя на туристите, посещаващи региона, казва председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов. Мнението на експертите е, че дестинацията може да се предлага успешно като туристически продукт, предвиждащ продължителен престой, с насоченост към културен, екологичен, SPA и конгресен туризъм.
Проектът се реализира в парньорство между ТПП, АРИР, общините от региона, организации и институции с отношение към туризма, Загорка АД, ДЗИ и др. представители на бизнеса, както и със съдействието на туристическа агенция МИЕЛ Травел, която е представител на WATA за България.
За да представят туристическия потенциал на Старозагорския регион, организаторите проведоха форум , чийто акцент падна върху кадрите в туризма в Старозагорския регион. Липсва добре подготвен и квалифициран персонал за работа в туризма. За целта трябва да се акцентира върху езиковото обучение, стажа, контрола върху обучението.
Необходимо е да се осъществи по-тясна връзка между бизнеса и образованието, каза на форума председателят на ТПП Олег Стоилов. Той обяви идеята за създаване на Асоциация за развитие на туризма в региона, която да обедини усилията на всички заинтересовани страни. По време на кръглата маса в Стара Загора Дария Мавродиева, директор на Центъра за учебно-тренировъчни фирми към министерството на образованието, заяви, че ще изпрати покани до 28 училища в Старозагорския регион с предложение за подготовка на кадри за туризма.

България трябва да положи усилия, за да се рекламира пред света, което изисква доста сериозни инвестиции, каза госпожа Фурние. Според нея страната ни трябва да насочи усилията си на първо място към потребителите на туристическите услуги в световен мащаб и след това към туристическите агенции, които продават туристическата дестинация. За щастие членовете на WATA независимо от загубите си продължават да поддържат добро ниво. Големи туристически дестинации пострадаха от кризата и за да оцелеят, те предприеха съответни мерки. WATA също предприе специални стъпки за това туристическите компании да преодолеят трудната икономическа обстановка, каза изпълнителният директор на асоциацията.

Още новини