Начало Новини Актуално Взривиха джипа на зам.-кмета на Стара Загора Велизар Балабанов

Взривиха джипа на зам.-кмета на Стара Загора Велизар Балабанов

Актуално

Взривно устройство, поставено под лек автомобил "Хюндай Санта Фе", избухна половин час след полунощ на ул."Константин Иречек" на 22 март. Автомобилът е собственост на зам.-кмета на Стара Загора Велизар Балабанов и е бил паркиран пред кооперацията, в която живее. По чудо пострадали хора няма, но са нанесени сериозни щети по джипа, околните сгради и два паркирани в съседство автомобила.

По неофициална информация, заложената бомба на зам.-кметския автомобил е около 300 грама тротилов еквивалент. Взривът е издълбал 30 см дупка в асфалта, пише вестник Старозагорски новини.
Часове наред вчера районът беше отцепен от полицията. От ОДМВР - Стара Загора, съобщиха, че по случая е образувано досъдебно производство по чл.333 във връзка с чл.330 от НК и работата продължава сектор "Борба с организираната престъпност" - Стара Загора.
Репортерската проверка на Старозагорски новини, извършена на място, установи, че най-засегната от взрива е къщата на ул."Константин Иречек" No 7, пред която е бил паркиран джипът. Натрошени са стъклата на четири двойни прозорци, а една от стаите приличаше на зрелище от американски екшъни с откъртена мазилка на тавана и под, посипан с купчини стъкла.
Неизвестните извършители на бомбения атентат ясно са проучили навиците на живущите наоколо, тъй като ако във въпросната стая е спял човек, той едва ли е щял да остане жив. Взривната вълна е изпочупила прозорците и на съседната масивна къща, в която е живял поручик Стефчо Канев, командир на тежка картечна рота, загинал през Отечествената война.
Изпотрошени са и стъклата на Църквата на адвентистите от 7-мия ден, фризьорски салон "Равени", сервизна работилница и кооперацията, в която живее Балабанов.
В 11 часа вчера събраните от "Нелсен Чистота" стъкла и откъртени мазилки напълниха каросерията на един камион.
Това е третото посегателство срещу собственост на Велизар Балабанов, откакто е зам.-кмет на Община Стара Загора.
Припомняме, че през юли 2008 г. избухна бомба между два магазина на бул. "Цар Симеон Велики" и ул. "Иван Асен II". Единият от тях - търговски обект с магазин "За човека" и наливна парфюмерия "Рефан", се управлява от съпругата на Балабанов, след като той зае зам.-кметския пост. Половин година по-късно - през февруари 2009 г., бе запалена парфюмерията.
До ден-днешен извършителите не са разкрити.
Бомбената саморазправа явно става запазена марка в Стара Загора. По време на предходното управление на бившия кмет Евгений Желев самоделно взривно устройство избухна пред апартамента му, а в последната година от мандата беше взривена и служебната му кола.

Още новини