Начало Новини Актуално Взрив възникна в цех с барутни смески на военния завод Арсенал (видео)

Взрив възникна в цех с барутни смески на военния завод Арсенал (видео)

Актуално

взрев в завод Арсенал

Взрив в цех 140 на военния завод Арсенал в Казанлък, в който се валцоват барутни смески, възникна в 8,30 часа сутринта на 12 септември. В резултат на него е последвал и пожар, който е овладян за минути. Пострадали хора няма, има частични разрушения на сграден фонд, изгорял е и един помощен фургон. Не е отчетено замърсяване на атмосферния въздух, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора.

По първоначална преценка, причината е техническа неизправност, защото в този цех се валцова барутна маса. Съоръженията и машините нямат 100% сигурност. Достатъчна е само искра, за да предизвика запалване на барутната маса и взрив, обясни началникът на Районна служба пожарна безопасност и защита на населението - Казанлък Ангел Шишков.

В телефонен разговор изпълнителният директор на Арсенал инж. Николай Ибушев заяви, че не става въпрос за взрив, а за пожар.

Взрив има, ако няма взрив няма да има частични разрушения на сградата, но благодарение на случайността няма пострадали хора, няма обгорени от барута, категоричен е Ангел Шишков.

Това е втори инцидент в Арсенал, след като на 11 септември в 17,00 часа пожар възникна в сушилня на лакови барути ,с намиращата се в нея нитроцелулоза. Огънят беше потушен незабавно, пострадали няма. Работата по изясняване на причините за пожара продължават. По случая е образувано досъдебно производство.

Комплексна проверка започва в Арсенал АД, съобщи в Казанлък главен комисар Ангел Антонов, директор на Национална дирекция Полиция. Той каза това на пресконференция по повод двата инцидента в казанлъшкото дружество, станали на 11 и 12 септември. Жертви и пострадали и при двата инцидента няма. Има  нанесени  материални щети.

При първия случай на 11 септември е възникнал пожар в цех 110 на завод 3. Пожарът е станал след работно време в цех и склад за нитроцелулоза. Ситуацията е овладяна, води се разследване, образувано е досъдебно производство. Според изнесената на пресконференцията информация, вторият случай, станал в завод 3, е локален взрив в цех 140 за валцоване на барут. Взривът е възникнал през работно време – при извършване на ремонтни дейности, остатъчен барут се е възпламенил и е предизвикал инцидента. Извършва оглед на мястото на произшествието, образувано е и досъдебно производство. И двата случая са без жертви и пострадали, няма никаква опасност за населението на територията на община Казанлък, информира главен комисар Ангел Антонов.Той съобщи за цялостната проверка, която започва в Арсенал и която ще обхваща технологичните и производствени процеси в дружеството. Сформиран е екип от специалисти от София и местни експерти и резутатите ще бъдат оповестени след приключване на неговата работа.

Румяна Михайлова, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда информира, че през 2011 - 2012 г. са направени общо 37 проверки от инспекцията, при които са образувани 16 административно-наказателни производства и са наложени глоби за над 30 хил. лева.

Според комисар Божидар Василев, началник сектор Контрол на общоопасните средства (КОС) към МВР, през 2012 г. са извършени 73 проверки, при които не са констатирани нарушения при съхраняване на боеприпасите. За 2011 г. проверките са 150. Той подчерта, че производството е сложно и изисква високоспециализирани работници, но на практика процесът е подценен и тези специалисти не са достатъчно в завода. Затова МВР е внесло предложение в Министерството на образованието, младежта и науката да се възобнови обучението на специалисти за този вид производство.

Пенка Начева, директор на Регионална инспекция по околната среда и водите - Стара Загора подчерта, че инсталираната днес на площадката на завода станция е направила измервания, които показват, че няма отклонения от нормалните показатели на възуха.

 

Още новини