Начало Новини Актуално Взрив едва не уби служител на В и К - Стара Загора

Взрив едва не уби служител на В и К - Стара Загора

Актуално

Взривна вълна нанесе сериозни поражения на помпената станция на "В и К" в село Ягода. Откъртени от пантите са прозорци, скъсани са метални рамки, изпотрошени са десетки стъкла в машинното отделение. Секунди са делели служителя Иван Райков от сигурна смърт.

Работещите в помпената станция са категорични, че взривът е произведен на полигон "Змейово". Те съобщиха пред медията ни, че по въздушна линия помпената станция се намира на около 1 км разстояние от полигона.
"От 20 години работя тук и чувам всички изпитания, които се правят на полигона в нашия район. Досега нямаше дори пукнато стъкло на станцията. Но днес първо се чу страшен тътен, след което сградата се разтресе и захвърчаха стъкла. Бях тръгнал да проверя помпените агрегати, когато ни връхлетя взривната вълна. Прозорците започнаха да се къртят на крачки от мен. Извадих голям късмет. Буквално 15 секунди ме деляха от сигурна смърт", разказа вчера пред медията ни Иван Райков.
Началникът на полигон "Змейово" Сергей Марков вчера изрази мнение, че взривът не е от полигон "Змейово". "Не виждам причина да е от нас. Днес нямаме нестандартно изпитание. Изпробвахме гаубици и 4 противотанкови мини. При нас на полигона няма изпочупени прозорци", коментира Марков и изрази версия, свързана с вятъра.
Служителите от помпената станция обаче са категорични, че взривът е от военните. "Сигурен съм, че е от полигон "Змейово". Цял ден ги чувах да гърмят. Ударната вълна беше страшна, не знам какво са изпитвали, но единият от гърмежите беше в двойна или четворна доза. Такова чудо досега не се е случвало", каза Иван Райков.
Вчера работещите на помпената станция бяха видимо притеснени и единственото, което ги крепеше, беше фактът, че колегата им се е отървал жив и здрав. А утре... Има ли гаранция, че случилото се няма да се повтори? - питаха те.
От "В и К" снощи съобщиха, че на мястото на инцидента е идвала полиция, която е описала нанесените щети. Най-вероятно по случая ще бъде образувана проверка.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини