Начало Новини Актуално Втори фалстарт по делото срещу ген. Тончо Михайлов

Втори фалстарт по делото срещу ген. Тончо Михайлов

Актуално
Тончо Михайлов

Насроченото за 9 февруари дело срещу бившия директор на Областната дирекция на МВР - Стара Загора, ген. Тончо Михайлов в Районен съд - Ямбол, отново се провали.Това е вторият по ред фалстарт и за втори път причината е в адвоката на ген. Михайлов.

Първото дело беше насрочено за 5 януари т.г., но заради отсъствието на адвоката, процесът беше отложен за 9 февруари. Заради неявяването му по неуважителни причини,с ъдът тогава наложи глоба на защитника в размер на 1000 лв.
Вчера адвокатът отново не се яви на процеса. Според говорителя на съда Николай Кирков, този път причината за отъствието му била уважителна - служебен ангажимент по друго дело в Окръжен съд - Плевен. Следващите насрочени дати са 20 и 21 април, уточни Кирков. И за да нямало трети фалстарт, датите били съгласувани със защитата, пише вестник Старозагорски новини.

Припомняме, че обвинението срещу ген. Михайлов е за неправомерно използване на специални средства за подслушване. Делото се гледа в Ямбол, след като колегията на Районен съд - Стара Загора, си направи отвод.
Скандалът около директора на ОД на МВР се разрази в началото на септември 2009 г. Малко преди това по сигнали срещу Михайлов министър Цветан Цветанов разпореди проверка от инспектората на МВР. На инспекторите беше предоставена стая в сградата на ОД на МВР - Стара Загора, която се оказа, че е била предварително оборудвана с "бръмбари" и видеокамера. Аудио-визуалните компромати стигали по кабел до техника Слави Славов, който най-вероятно ги е записвал и предавал на началника си. Схемата беше разкрита след извършена проверка от оперативно-техническия отдел на МВР. При разпита Славов е заявил, че е действал по заповед на началника си.
Веднага след случилото се министър Цветанов заяви, че подобни методи уронват престижа на институцията и че за случая е уведомен зам.-главният прокурор за търсене на наказателна отговорност. Тогава се заговори и за дисциплинарно уволнение, но вместо това няколко дни след приключване на проверката Тончо Михайлов беше пенсиониран след 10 години директорстване в РДВР - Стара Загора, и общо 30-годишен стаж в системата.
На 7 май 2010 година генералът беше привлечен като обвиняем, а на 11 август Районна прокуратура - Пловдив, излезе с официално становище. Според обвинението тайно монтираните подслушвателни средства не са от използваните в МВР, а специално са закупени от външен магазин и замаскирани като компютърна решетка. Ако тезата на прокуратурата се докаже в съда, то Михайлов и Славов могат да получат и ефективни присъди.

Още новини