Начало Новини Актуално Втора грипна епидемия в Стара Загора

Втора грипна епидемия в Стара Загора

Актуално

Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Старозагорска област д-р Златина Нанева от днес, 1 март, се обявява втора грипна епидемия, информира д-р Ваня Карабойдева. През седмицата от 21 до 27 февруари т.г. заболеваемостта от ОРЗ (остри респираторни заболявания) е достигнала епидемичните граници. За областта тя е 358.77 болни на 10 000. По данни на Националната референтна лаборатория по грип, в момента в страната циркулират два щама - AH1N1 и тип В.

Заедно със Стара Загора повторно е обявена епидемия и н Монтана. Очакванията са за втора вълна в Габрово, Шумен, Ловеч и Варна.
От Здравната инспекция информират, че най-засегнати са децата до 4 години и учениците в началната степен. Засега обаче няма препоръки до Регионалния инспекторат по образование за грипна ваканция, уточни д-р Карабойдева. Тя припомни, че най-важно да се предпазим от болестта е спазването на добра лична хигиена и избягване на контакти с болни хора. В РЗИ има достатъчно антивирусни препарати, които са безплатни за гражданите и са осигурени от МЗ. Всички лекари, които желаят, могат да вземат допълнителни количества от инспекцията.
По време на обявената епидемия се спазват всички противоепидемични мерки. Работа спират детските и женските консултации, забраняват се свижданията и плановите операции в болниците, не се правят имунизации и профилактични прегледи.
Според медици подобна ситуация с две обявени грипни епидемии в една зима е безпрецедентна за Старозагорска област. Първата грипна епидемия бе обявена на 31 януари и продължи до 11 февруари. Ученическа грипна ваканция имаше от 31 януари до 4 февруари. Тогава заболелите от ОРЗ бяха 290 на 10 000, припомнят от вече бившата РИОКОЗ.
През повторната грипна епидемия в Стара Загора болните от вирусен хепатит ще са по-малко. По информация на изпълнителния директор на МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" д-р Николай Колев хоспитализираните с жълтеница вече са само в Инфекциозно отделение. По време на пика на епидемичния взрив шест отделения в болницата бяха преоборудвани, за да се лекуват заразените с хепатит.

Още новини