Начало Новини Актуално Всички сгради трябва да имат паспорти до 2016 г.

Всички сгради трябва да имат паспорти до 2016 г.

Актуално
сградиДо 2016 г. всички жилищни постройки трябва да имат технически паспорти, доказващи устойчивостта им при земетресения. Това обяви арх. Марин Бакалов, председател на Българската асоциация на архитектите, инженерите и консултантите. Новите сгради, строени в последните години, имат подобни документи.
Очаква се до 6 години и по-старите постройки да се снабдят с паспорти. Затова обаче е нужно да се направи ясна експертиза за устойчивост, обясни арх. Бакалов. В момента техническите паспорти се съхраняват при собствениците на сградите и в общинската администрация, пише вестник Дума.
След последните земетресения за пореден път възникна въпросът колко са устойчиви постройките и колко е сигурно новото строителство в България. Според експертите сигурността на новите сгради е значително повишена - и конструктивно, и при пожар, и за удобство на хората с увреждания. Арх. Бакалов обясни, че след въвеждането на консултантски фирми, които упражняват непрекъснат строителен надзор, от 1999 г. насам контролът върху новостроящите се сгради е бил силно завишен.
Офисите, магазините и други обекти, изградени от 2006 г. досега, на сто процента са с технически паспорти, увери Бакалов. Той уточни, че не може да се направи категоричен паралел и да се твърди дали старото или новото строителство е по-качествено от гледна точка на безопасност. Арх. Марин Бакалов напомни, че всяка промяна в конструкцията на сградата трябва да бъде отразена в техническия паспорт, като се следи това да не води до влошаване на противопожарните и другите параметри.
Наредба №5 дава сроковете за изготвяне на технически паспорти за съществуващите сгради и съоръжения, обясни архитектът. В тях е отразено моментното състояние и предписанията за безопасното използване. Ако липсва такъв паспорт, консултантските фирми са в състояние професионално да ги изготвят, защото документът е своеобразен здравен картон на сградите.
Еднофамилните сгради на практика нямат срок за придобиване на такъв паспорт. При загубена документация на старите сгради се прави заснемане, ново обследване на начина на строеж и качеството на вложените материали. Затова е важно да бъде приет закон за консултантската дейност, който да регламентира професионализма на консултантите, в това число и на лицата, упражняващи обследване на проектите и строителен надзор, настояват от Асоциацията на архитектите, инженерите и консултантите.

Още новини