Начало Новини Актуално Всички от смяната на жп гара Стара Загора стачкуваха

Всички от смяната на жп гара Стара Загора стачкуваха

Актуално

На четвъртия ден от транспортната стачка вчера всички работещи от системата на БДЖ и Национална компания Железопътна инфраструктура на територията на жп гара Стара Загора, които бяха на смяна, стачкуваха. Заради закъснение международният Босфор експрес остана в Димитровград, така че нито един влак от общо 12-те, преминаващи за времето от 8 до 16 часа, не влезе в гарата и не тръгна от нея.

Няма да отстъпим от исканията си и ще продължим протеста, докато се подпише нов Колективен трудов договор. Не приемаме начина, по който ръководството на компанията оказва натиск върху протестиращите и се опитва да налага решения. Решенията се вземат с диалог, ние сме готови на преговори, каза председателят на стачния комитет при Синдиката на железничарите в България Димитър Динев. Той припомни, че заради натиск от високопоставен служител на холдинг БДЖ в петък началникът на жп гара Стара Загора Динко Стоянов получи хипертонична криза. Стоянов отказал да подмени стачкуващите ръководители на движението, заради което бил заплашен с уволнение. Благодарение на бързата намеса на медицински екип в момента състоянието му е стабилно.
Според Динев от началото на стачката не са проверявани съоръженията, от които зависи сигурността на транспорта, и това може да създаде проблеми.
Пътници на гарата няма, чакалнята и перонът са пусти. Служителите са по работните си места, но не изпълняват задълженията си. Те са категорични, че натискът от горе втвърдява позицията им, и не приемат твърденията, че стачката е незаконна.  
Вчера министърът на транспорта Ивайло Московски обяви, че е разпоредено ръководството на компанията да започне преговори със синдикатите. Това не означава, че ще прекратим протеста, преговорите могат да се водят и в условия на стачка. Целта ни е Колективният трудов договор, тогава може да прекратим, каза Димитър Динев.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини