Начало Новини Актуално Всички бензиностанции ще докладват на НАП колко гориво са продали всеки ден

Всички бензиностанции ще докладват на НАП колко гориво са продали всеки ден

Актуално

От 1 октомври 2009 г. всички бензиностанции в България трябва да са вързани с НАП. И да отчитат всекидневно колко гориво са продали. Новият ред идва с промяна в наредба, подписана от финансовия министър Симеон Дянков. И може да се окаже едно от най-ефективните решения за справяне с контрабандата на горива. До този момент е имало показни акции, правени са проверки на границата, при производители и търговци, но те са били за няколко дни.

И след това всичко е тръгвало постарому. И държавата е губела по 300 - 350 млн. лв. годишно от сивия сектор в горивата, както твърдят от петролната и газова асоциация, в която членуват големите търговци и производители.
Новото правителство също започна засилени проверки по границите при производители, вносители и дистрибутори на горива. Самият Дянков обяви, че намаленият внос на дизелово гориво след тях показвал, че делът на сивия сектор е над 85%. Според вицепремиера 98% от пазара на т. нар. базови масла също били нелегални или полулегални, след като вносът им е намалял над 60 пъти в сравнение със същия период през юли.
Шефът на митниците Ваньо Танов твърди, че вече били ясни рисковите фирми. Танов обяви още, че в данъчните складове за гориво ще се монтират измервателни уреди, които ще отчитат реалните количества и информацията ще се плаща в НАП.
Принципно контрабандата на горива се смята за едно от най-доходоносните занимания наред с тази на алкохол и цигари. Да не говорим, че е доста по-безопасна от пласирането на наркотици. А печалбата не е по-малка. И в нея се спрягат имената на митични фигури от подземния свят, някои от тях вече покойници, а други пък бяха арестувани, но по други обвинения.
А самите канали и начини за контрабанда на горива не са тайна дори за властите. Отдавна се знае, че за целта се използват основно пристанищата в Бургас, Варна и Русе и КПП-тата на Кулата и Калотина, пише pressboard.info, цитирайки вестник 24 часа.

Схемите за измами са основно:

  • 1. Внос на горива при вдигнати бариери, когато няма никакъв контрол, но това са редки случаи и само за специални хора.
  • 2. Цистерни с двойни дъна - декларира се внос на един вид гориво с много по-нисък акциз, а в двойното дъно има дизел или бензин.
  • 3. Класически фиктивен износ, когато горивото напуска държавата само по документи.
  • 4. За укриване на ДДС и акцизи се използваха и бензиностанциите в безмитните зони. Твърди се, че количествата, които са минавали само през тях, са ощетявали държавата с по 100 млн. лева годишно.
  • 5. Занижаване на октановото число - тук печалбата идва от плащането на по-ниски мита, когато вносът е от държвата извън ЕС.
  • 6. Производство на място в малки рафинерии, където се смесват различни компоненти. Например внася се тежко гориво, за което се плащат доста по-ниски акцизи и мита. После чрез различни добавки се вдига октановото число и горивото става годно за продажба по бензиностанциите. Друг е въпросът какво е качеството на въпросното гориво.
  • 7. Производство в нелегални малки рафинерии - продукцията се продава без фактури, без да се плащат ДДС и акциз.

И горивата, внесени или производени по една от тези схеми, трябва да се продадат. Обикновено това става чрез малките бензиностанции. Сигурно на всеки шофьор му се е случвало да мине покрай такава и да види, че нерядко цените на горивата там са чувствително по-ниски от тези по големите вериги. И вероятно си е помислил, че те са "обирджии" заради високи цени.
Справка с цените на едро показва, че бензиностанциите работят с около 10% рентабилност, което прави към 15 ст. на литър. От тях трябва да се покрият разходите по поддръжка на обекта, заплати на персонала, консумативи и да остане печалба. И в същото време се оказва, че малко по-встрани една малка бензиностанция ви предлага цени на дребно като тези на едро. И излиза, че собственикът й или го е ударил на социална дейност или просто продава нелеглни горива.
Ето защо промяната в наредбата, подисана от Симеон Дянков, може да се окаже една от най-ефективните мерки.
Защото данъчните ще имат информация всеки ден какво количество е продала дадена бензиностанция. И съответно да поискат документи откъде е дошло това количество, дали е произведено в България или е внесено, кой е доставчикът му и на какви цени.
Странното в цялата ситуация е само едно - защо никое правителство до този момент не го направи. При положение че за тази мярка се говори повече от 10 години.
Преди 6 г. дори предложението за връзване на бензиностанциите с данъчните онлайн, мина като законов текст на първо четене в бюджетната комисия.
След това обаче бе отхвърлен при окончателното гласуване на промените в данъчните закони. Обясненията обикновено бяха в една насока - няма пари и техническа възможност да се изгради такава връзка.
Тогава големите в петролния бизнес дори предложиха да финансират начинанието за собствена сметка, но и това не бе прието.
Всъщност изчисленията на експерти показват, че инвестицията е около 2000-3000 лв. за бензиностанция. Други сочат, че у нас има 2000 бензиностанции, които не са фискализирани.
По 3000 лв. за всяка - това прави 6 млн. лв. Пари, които държавата не искаше да похарчи въпреки реалната възможност да вземе след това 300 млн. лв. повече на година.
Поради което всеки сам може да си отговори за нехайство от страна на депутати и министри ли е ставало въпрос, или за други интереси.

 

* * *

От 1 октомври всяка бензиностанция у нас ще трябва да подава електронно ежедневен отчет за продажбите си. Това предвижда подписаната от финансовия министър промяна в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти. Целта е търговците на течни горива да отчитат действителните си обороти в реално време и е важна крачка към ликвидация на сивата икономика и нелегалния внос и разпространение на течни горива, обясниха от финансовото министерство, пише вестник Пари.
Големите дистрибутори на горива одобряват решението на министър Дянков, показа допитване на в. Пари до лидерите на пазара - Петрол, Лукойл, Шел и ОМВ. Приветствам решението, чрез което ще се спре контрабандата и ще се ликвидира сивият сектор в търговията с горива, който ощетява бюджета и изкривява пазара, коментира Митко Събев, председател на СД на Петрол Холдинг АД. Той допълни, че още преди шест години Петрол АД е призовало да се изгради интегрирана онлайн система между бензиностанциите и данъчните поделения, за да се прекрати укриването на обороти и неплащането на акцизи и ДДС. Такава е била позицията и на всички компании, членове на Българската петролна и газова асоциация.
По данни на браншовата асоциация у нас има над 2200 бензиностанции. Електронното отчитане ще важи за всички бензиностанции, независимо колко са големи и къде се намират на територията на страната ни. С новата мярка се очаква да се спре заличаването на паметта на касовите апарати, което е честа практика у нас за укриване на обороти и неплащане на данъци. Според оценка на асоциацията контрабандата на горива у нас е около 30%, от което държавата губи 1.44 млрд. лв. годишно.
Според някои от търговците поставеният срок 1 октомври, когато трябва да започне електронното отчитане на оборотите във всички бензиностанции, е нереалистичен. Те допълниха, че липсва каквато и да било яснота как точно ще става това. Според изпълнителния директор на Шел България Камелия Славейкова ще бъде спазен скорът за ежедневно офлайн отчитане на всички търговски обекти. Тя допълнни, че трудности със заложената дата дистрибуторите щяха да имат, ако се налагаше създаването на онлайн връзка.
Вестник Пари научи, че през август по инициатива на Конфедерацията и работодателите и индустриалците в България е имало среща между големите дистрибутори на горива, големите търговски вериги, НАП и финансовото ведомство по повод въвеждането на специални електронни носители (интегрални системи), от които да не може да се трие информация.

 

Още новини