Начало Новини Актуално Всеки български гражданин ще има достъп до досиетата на бившата ДС

Всеки български гражданин ще има достъп до досиетата на бившата ДС

Актуално
Стара Загора

До края на януари 2011 г. МВР ще предаде целия архив на досиетата на бившата Държавна сигурност в Комисията по досиетата. Тогава всеки български гражданин ще има достъп до тях. По този начин правителството на ГЕРБ ще затвори завинаги страницата на мрачната история на страната от този период - нещо, което е трябвало да бъде направено бързо след 90-та година.

Всеки, който се интересува, може да получи информация за това кой какъв е. Това заяви в Стара Загора вътрешният министър Цветан Цветанов след откриване на нова сграда на Второ районно управление Полиция в кв. Железник.

Вицепремиерът заяви, че няма пречка да се направят законодателни промени, които да извадят на светло и лицата, които са вербували агенти. Независимо, че в момента пред страната има много по-важни въпроси, това е от голямо значение за бащите и дядовците ни, които искат да знаят защо тяхната съдба се е движела по нежелан път. И защо някой е пречил и доносничел за тяхното развитие в професионален и личен план, каза още Цветанов.
Ако разсекретяването на досиетата е било направено преди 15 години, нямаше днес България да бъде поставена в проблемната ситуация - основният гръбнак във външната дипломация да са бившите сътрудници на ДС.
На този въпрос, обаче, трябва да отговорят всички предишни правителства, категоричен е вътрешният министър.

Видеото с възможност за сваляне във формати FLV и MP4

Още новини