Начало Новини Актуално Все повече хора от Стара Загора спрират да плащат кредитите си

Все повече хора от Стара Загора спрират да плащат кредитите си

Актуално

Щедрото раздаване на всякакви кредити до средата на миналата година отвори двойно повече работа за старозагорските съдия-изпълнители. Докато към 30 юли 2008 година в Районен съд - Стара Загора заведените дела срещу нередовни платци са били 487, то към същата дата на тази година делата са вече 1020, съобщи за председателят на Районен съд - Стара Загора съдия Росен Чиликов.

Тези дела се разглеждат по бързата процедура и решението излиза за три дни по така нареченото заповедно производство, стъпващо на чл. 417 от Гражданския процесуален кодекс, пише вестник Национална бизнес поща. Загазилите са предимно хора, теглили най-различни суми на кредит - като се започне от потребителски заеми от 1000 лв. до 30 000 лв. и се стигне до ипотечни кредити от 80 - 100 000 лева. Малка част от образуваните дела са срещу фирми. Броят им е ограничен, защото банките нямат сметка да притискат фирмите, тъй като те лесно биха могли да се обявят в несъстоятелност, обясняват финансови специалисти, фирмените кредити обаче като правило са значително по-големи, отколкото тези на физически лица.
Обикновено кредитодателите завеждат въпросните дела при просрочена трета вноска. Ако не платите веднъж, ще ви се обадят любезно, за да ви попитат, в общи линии, как сте. На втория месец обаче директно ще ви предупредят, че не платите ли до седмица-две, а пък не дай Боже да прескочите още една вноска, ще заведат изпълнително дело срещу вас. Съдия-изпълнителят може да о пише всяка една вещ от жилището ви или каквато и да е движима или недвижима собственост. Може да продаде принудително и апартамента ви. Няма право да посяга на покрива над главата ви, само ако е единственото ви жилище и над него не тегне ипотека. Вариантът за изпадналите в тежко финансово положение кредитополучатели е да преговарят с банките за отсрочване на плащанията. В повечето случаи обаче банковите институции се съгласяват да разсрочат остатъка, само ако внесете 20-30% от цялата сума на взетия кредит. Подобно условие обикновено се оказва непосилно за хората и се тръгва към въпросното заповедно производство. Тенденцията също не е розова. Очакванията са, че до края на годината броят на изпълнителните дела по лоши кредити ще нарасне драстично.

Още новини