Начало Новини Актуално Все още няма грипна епидемия в България

Все още няма грипна епидемия в България

Актуално

няма грина епидемияГрипната епидемия в България все още не е започнала, обяви на пресконференция в Министерството на здравеопазването националният консултант по епидемиология на инфекциозните болести проф. Мира Кожухарова. През миналата седмица с грипно заболяване в страната са регистрирани около 83-ма на 10 000 души, което е далеч от утвърдените стандарти за възникване на епидемична обстановка.

Заболеваемостта продължава да расте, но за да се обяви грипна епидемия е необходимо тя да достигне до 200 заболели на 10 000 души население.

Здравната система на страната е в готовност да реагира на предстоящото разпространение на грипа, информира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Здравното министерство е изпратило указания до Регионалните здравни инспекции да направят преглед на плановете си за действие при евентуална епидемия. Мерките включват и разчети за необходимостта от разкриване на допълнителни болнични легла където това се налага, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Направена е актуализирана оценка за поддържаните количества лекарствени средства с оглед недопускане на недостиг. В здравните инспекции са обсъдени и организационни мерки с цел недопускане на нарушаване на нормалния режим на работата им в случай, че броят на служителите им намалее поради повишена заболеваемост.

Според д-р Ангел Кунчев очакванията са през тази година грипната епидемия в България да протече по-интензивно в сравнение с 2012 г. Епидемиолозите у нас смятат, че по-голямата част от хората ще преболедуват грипа без усложнения, в рамките на 5-6 дни. Основните симптоми са характерните за всеки грипен вирус - температура, болка в очните мускули, обща отпадналост, умора, силно главоболие. Най-рискови са групите на възрастните хора и малките деца, при които заболяването обикновено протича малко по-тежко. Затова препоръката е те да търсят незабавно медицинска помощ от личните си лекари.

Епидемиолозите отбелязаха, че противогрипните ваксини са единственият механизъм за предпазване от сезонния грип, а в момента в България през имунизация са преминали едва около 3% от населението, въпреки че ваксината е в достатъчни количества в аптечната мрежа и е на достъпна цена. Данните сочат, че при хората, които са имунизирани, вероятността да развият заболяването намалява средно с 62% и затова е важно българските граждани, които все още не са се ваксинирали, да го направят. Министерството на здравеопазването е осигурило необходимите безплатни антивирусни препарати, които са предназначени предимно за хора от рисковите групи (възрастните и децата). Тези препарати са налични в Регионалните здравни инспекции в цялата страна и общопрактикуващите лекари по области трябва да си ги получат оттам след предварителна заявка и съобразно пациентската си листа.  

На пресконференцията бяха направени и препоръки към гражданите за профилактичните мерки, които могат да намалят риска от заболяване. Доказано ефективни профилактични мерки за предпазване от сезонния грип са избягването на контактите с болни хора, добрата лична хигиена, закриването с ръка на устата и носа при кихане и кашляне, проветряване на затворените помещения, редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения, измиване и дезинфекциране играчките за малките деца. Носенето на хирургически маски не е ефективна мярка, тъй като се навлажнява в рамките на 15 – 20 минути. Затова препоръката е да се използват хартиени кърпички. При наличие на симптоми на грип всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище.

Още новини