Начало Новини Актуално ВрИД кмет се жалвал от полицай за неизпълнена негова заповед

ВрИД кмет се жалвал от полицай за неизпълнена негова заповед

Актуално

Временно изпълняващият длъжността кмет на община Гълъбово е депозирал в Административен съд - Стара Загора, жалба срещу полицейския служител във връзка със спряното събаряне на хижа край язовир Априлово.

В нея е записано, че издаденото "Разпореждане от полицейския орган на 23 ноември 2009 г. Алекси Тодоров на длъжност Началник група ООРП при РПУ Гълъбово е незаконосъобразно, немотивирано и издадено при съществено нарушение на закона."
Припомняме, че същия ден, след разговор с районния прокурор на Гълъбово, полицейският служител категорично отказа да осигури достъп на техниката, изпратена да разруши двуетажната масивна сграда край язовира. Прокурорът пък се е позовал на решение на Административен съд - Стара Загора, от 20 ноември, в което се посочва, че жалбата на собственика на хижата срещу събарянето не е уважена, но определението на магистратите не е влязло в сила, а също така и заповедта на РДНСК. Или казано накратко - и полицаи, и прокуратура са действали съобразно правомощията им, които им позволява законът, коментира вестник Старозагорски новини.
На 23 ноември 2009 г. наш екип, който беше на мястото край язовир "Априлово", стана свидетел на телефонен разговор, в който временно изпълняващият длъжността кмет разпореждаше на служителя на полицията да пусне машините да рушат, а Тодоров спокойно отговаряше, че няма да наруши закона и че ако иска Бараков, сам може да започне да събаря. Най-вероятно това е станало причината ВрИД кметът да се жалва в съда от полицейския служител.
Със свое определение Административният съд оставя без разглеждане въпросната жалба. Магистратите недвусмислено оправдават действията на Алекси Тодоров, но остава открит въпросът дали един кмет, без значение дали става въпрос за малка, или голяма община, има правото да нарежда на органите на реда.

Още новини