Начало Новини Актуално Връщат БДС на храните

Връщат БДС на храните

Актуално

Агенцията за контрол на храните ще заработи до края на тази година, увери министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Идеята вече е обсъдена с премиера Бойко Борисов и в момента сме на етап осигуряване на финансирането, уточни Найденов. Създаването на агенцията ще даде допълнителни гаранции не само по отношение на сигурността, но и на качеството на крайния продукт, увери министърът.

Той обясни, че проследяемостта от обора до масата ще се извършва само от една структура. В момента има дублиране и разминаване на отговорности, категоричен беше Найденов, съобщи econ.bg.
Искаме да върнем българския държавен стандарт (БДС) на основните хранителни продукти, произведени у нас, информира още министърът, цитиран от Dariknews.bg. Потребителите в момента се подвеждат, защото като страна от ЕС имаме голям внос и разнообразие. Към момента, има само технически спецификации, които малко или много се различават от БДС. Като примери министърът посочи продуктите бяло саламурено сирене и българско кисело мляко.
Връщането на БДС е съвместна инициатива на министерството на земеделието и асоциацията на преработвателите в България. Работна група, представена от министерството на здравеопазването, икономиката и земеделието подготвят документите, които ще бъдат внесени на някои от следващите заседания на Министерския съвет.

Още новини