Начало Новини Актуално Връх Шипка да стане отново връх Свети Никола

Връх Шипка да стане отново връх Свети Никола

Актуално

В специално писмо, изпратено лично до президента на България Георги Първанов, група интелектуалци от област Стара Загора настояват паметният за всички българи връх Шипка да възвърне отново класическото си име връх Свети Никола.

"С това предложение още през 2007 година се обърнахме към г-н президента, като подробно изложихме мотивите си. За съжаление, нито той, нито някой от неговата канцелария си направи труда да ни отговори", съобщи на брифинга лидерът на групата съдия Стефан Саранеделчев. Той уточни, че интелектуалците се надяват поне сега, в края на мандата си, президентът да се запознае с предложението им и да излезе със съответното решение. Саранеделчев каза още, че в момента в Стара планина имало два, разположени почти един до друг, върха с името Шипка, което било потвърдено и от Института по география към БАН, пише вестник Старозагорски новини.
Връх Свети Никола носи това име до 1951 година, когато комунистическата власт започва тотални преименувания на редица градове и географски обекти. Тогава е преименуван в Столетов и до 1977 година носи това име.
"В началото на шейсетте години в Казанлък гостува тогавашният председател на президиума на Върховния съвет на СССР Леонид Брежнев и аз му бях преводач", разказа на пресконференцията дългогодишният казанлъшки учител по руски език Стойко Стойков. Научавайки за старото и новото име на върха, съветският лидер възкликнал, как може името на един светец да бъде по-долно от това на един "царски генерал-реакционер". Стойков подчерта, че оттогава името връх Столетов постепенно било избутвано встрани, докато през 1977 година върхът официално приел името Шипка.
В писмото на Саранеделчев, Стойков и техните съмишленици се съдържа оправдано огорчение от липсата на внимание от страна на президента, още повече, че според тях той като историк би трябвало да има най-точен поглед върху тези неща. Интелектуалците от областта отново апелират към държавния глава да упражни правомощията си по член 98, точка 13 от Конституцията на Република България, като възстанови оригиналното наименование на върха. Групата настоява още да получи мотивиран негов отговор на писмото си от 2007 година и това да стане до изтичането на сегашния президентски мандат.

Още новини