Начало Новини Актуално Връчиха обвинителния акт на шофьора, убил 4-мата абитуриенти

Връчиха обвинителния акт на шофьора, убил 4-мата абитуриенти

Актуално

Вчера Старозагорският окръжен съд връчи обвинителния акт на Али Саръ, шофьора на турския автобус, който на 6 март 2009 г. при движение с несъобразена скорост на кръстовището на околовръстния път на Стара Загора с Хрищенско шосе отне живота на 4 момчета от ГПЧЕ "Ромен Ролан" и две румънки, пътуващи в него. И отложи делото за 28 и 29 октомври.

Макар и нередовно призован (адресът на призовката бил сгрешен), вчера Али Саръ влезе в съдебната зала. Адвокатът му г-н Марков го беше уведомил, че го издирват. Председателят на съдебния състав лично връчи обвинителния акт, но тъй като законът изисква минимум 7 дни за запознаване с обвинението, Саръ не беше разпитан вчера. Тъй като на турския шофьор не е наложена никаква мярка за неотклонение, най-вероятно той още вчера си е тръгнал за Турция.
Друга причина за отлагане на делото беше влошената пътна обстановка, заради която съпрузите на двете загинали румънки не можаха да стигнат до Стара Загора. Наблюдаващият прокурор Алексей Ангелов съобщи, че е провел разговор с окръжния прокурор на Русе, от който станало ясно, че от неделя Дунав-мост е затворен, а от вчера сутринта - и всички изходи на крайречния град, което се явява пречка за пристигането на румънските граждани. По закон тяхното присъствие е задължително, за да може преди даване ход на делото те да заявят дали ще се явяват като частни обвинители и дали ще внесат граждански искове за нанесените им неимуществени вреди. И тъй като през юли 2009 г. съдът (когато издаде съдебните поръчки и насрочи старта на делото) определи само една резервна дата - за 8 февруари, румънците трябва да се призовават отново. Процедурата е тромава и изисква минимум 6 месеца, през които Министерството на правосъдието трябва да уведоми Румънското посолство в България, че тези хора трябва да се явят в Старозагорския окръжен съд, от своя страна посолството трябва да изпрати тази информация в Румъния, а там да ги издирят и призовката да се върне по обратния ред, пише вестник Старозагорски новини.
След като съдът определи датите за следващото съдебно заседание - 28 и 29 октомври, родителите на загиналите момчета изразиха възмущение от работата на правораздавателната система и попитаха за коя година всъщност става дума. Част от тях изразиха категорично становище, че в България няма правосъдие.

На 6 март т.г. ще се навърши 1 година от нелепата кончина на 4-мата абитуриенти от ГПЧЕ "Ромен Ролан".

Още новини