Начало Новини Актуално Връчиха наградите „Питагор“ за значим принос в развитието на българската наука

Връчиха наградите „Питагор“ за значим принос в развитието на българската наука

Актуално

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев връчи голямата награда за цялостен принос в развитието на науката на проф. Красимир Димитров Данов. Той е доктор на математическите науки и професор в катедра „Инженерна химия и фармацевтично инженерство“ във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“. Основният му принос е в областта на математическото моделиране и създаването на оригинални математически модели. Министър Вълчев награди и научния колектив с най-успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати. Това е колективът на Катедрата по клинична имунология при Медицинския факултет на Медицинския университет – София с ръководител проф. Елисавета Йорданова Наумова - Григорова. 

Наградата за млад учен журито присъди на д-р Ангел Марио Джамбов. В областта на природните и инженерните науки бяха отличени проф. Даниела Йорданова и проф. Петър Петров. Проф. Йорданова е доктор на науките и ръководител на департамент „Геофизика“ към Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Тя има съществен принос в приложението на т.нар. „магнетизъм на антропогенни продукти“ за установяване на степента на замърсяване на околната среда. Проф. Петър Петров е доктор на науките и ръководител на лабораторията „Функционални и наноструктурирани полимери“ към Института по полимери на БАН. Основният принос на професор  Петров е в областта на наномедицината, нанотехнологиите, биоматериалите и възобновяемата енергия.

Наградата „Питагор“ за утвърден учен в областта на здравето и медицинските науки бе връчена на проф. Надка Бояджиева и на проф. Николай Лазаров. Проф. Лазаров е доктор на медицинските науки и професор в Катедрата по анатомия, хистология и ембриология нa Медицинския факултет при Медицинския университет – София. Проф. Бояджиева е доктор на медицинските науки и директор на Центъра по медицина на Българската академия на науките и изкуствата. Тя има значим принос в  разработката на 10 нови лекарства.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов беше сред официалните гости на церемонията по връчване на наградите „Питагор“ за значим принос в развитието на българската наука.

Още новини