Начало Новини Актуално Връчиха наградите на Международния куклен фест за възрастни Пиеро - Стара Загора, 2009

Връчиха наградите на Международния куклен фест за възрастни Пиеро - Стара Загора, 2009

Актуално
Пиеро Международно жури на Шестото издание на Пиеро – Международен куклено-театрален фестивал за възрастни - Стара Загора, 2009 връчи наградите на сцената на Кукления театър. Наградата за най-добър спектакъл - бронзова статуетка Пиеро от скулптора Емил Иванов взе колектива на Столичен куклен театър за постановката Голямото кикотене. Наградата за режисура е за Яна Цанкова за спектакъла Нощта преди Рождество на Куклен театър - Бургас.
Наградата за мъжка роля остава в Куклен театър-Стара Загора и е за актьора Делян Кьосев и ролите на Дребосъчето и Храбрия Оловен войник в постановката Храбрият Оловен войник. Наградата за женска роля е за Грета Кръстева от Куклен театър-Бургас и ролята и на Салоха в спектакъла Нощта преди Рождество.
Награда за музика взе Матиа Върховник Смрекар за Забранена любов на Кукления театър от Любляна,Словакия. За сценография – Мариета Голомехова за Голямото кикотене, Столичен куклен театър.
Наградата за Експериментални и нови форми – плакет Пиеор е за Забранена любов на Кукления театър от Любляна,Словакия.
Журито пожела да отбележи своя респект към театър Маска, САЩ и неговия спектакъл Блус, Блус. За майсторски уроци в игрите на Маската – наградата е за театър Маска – Витлеем, САЩ.
Шестото издание на Пиеро се проведе в Стара Загора от 24 до 29 септември при много висок интерес и ниво на участниците. Фестивалът бе открит от кмета на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев. Общината е основен спонсор за провеждането на този прекрасен културен форум в навечерието на Празника на града – 5 октомври.

Още новини