Начало Новини Актуално Връчиха наградите на IX Балкански международен винен конкурс и фестивал

Връчиха наградите на IX Балкански международен винен конкурс и фестивал

Актуално

Балкански международен винен конкурс и фестивалTrijumf Selection на сръбската изба Vinarija Aleksandrović бе обявено за най-доброто вино на Балканите за момента. Решението на експертното жури на деветото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал (The Balkans International Wine Competition and Festival, BIWCF) стана ясно на 18 септември, в първия ден на фестивала на виното в София. Традиционната церемония по награждаването, наречена Балкански винени Оскари, се проведе за първи път на открито и беше отворена за всички посетители на виненото градче пред НДК.

Обявената миналата година нова система на ротация на държавите домакини на конкурсната част дебютира в сръбската столица Белград. 15-имата съдии от 11 държави определиха победителите по категории сред рекордните 230 изби участници. Председател на журито за девети път беше първият Master of Wine на Балканите - Константинос Лазаракис.

Следващата страна домакин на конкурса ще бъде Северна Македония. Това обяви Галина Нифору, директор на BIWCF от сцената в сърцето на Виненото градче пред НДК. За първи път церемонията, позната като Балкански винени Оскари се проведе под открито небе, съобщава информационният сайт на БТПП Инфобизнес. Българската търговско-промишлена палата по традиция е сред организациите, подкрепили Балкански международен винен конкурс и фестивал..

Официалната церемония по награждаването бе открита от заместник министъра на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева. Тя връчи и Гранд трофея на сръбската изба Vinarija Aleksandrović .

Трофеят за Най-добра изба на Балканите бе присъдена на турската Suvla winery.

Ето пълния списък с носителите на трофеите в различните категории:

  • Трофей за най-добро бяло вино - Trijumf Selection на изба Vinarija Aleksandrović, Сърбия
  • Трофей за най-добро червено вино - Cabernet Sauvignon на изба Vinarija Radlović, Сърбия
  • Трофей за най-добро розе - Epic Pinot Noir Rose на изба Staro Oryahovo Winery, България
  • Трофей за най-добро пенливо вино - Brut Rose на изба Edoardo Miroglio, България
  • Трофей за най-добро оранжево вино - Tri Morave reserve white на изба Vinarija Temet, Сърбия
  • Трофей за най-добро десертно вино - Sigalas Vinsanto на изба Domaine Sigalas, Гърция
  • Трофей за най-добро бяло вино от местни сортове - Santorini Skitali на Hatzidakis Winery, Гърция
  • Трофей за най-добро червено вино от местни сортове - Barovo Red на изба Tikves Chateaux & Domaines 1885, Северна Македония
  • Трофей за най-добро десертно вино от местни сортове - Malvasia на Monemvasia Winery, Гърция
  • Трофей за най-добър дизайн на етикет - Vinarija Jungic, Босна и Херцеговина.

Включете се в следващото събитие от календара на винените изложения в България - Фестивала на виното и културното наследство Августиада, който ще се проведе в Стара Загора от 25 до 27 септември 2020 г.

Още новини