Начало Новини Актуално Войводите искат смяна на турската топонимия в Cтарозагорско

Войводите искат смяна на турската топонимия в Cтарозагорско

Актуално

Общинските съветници от групата на ВМРО - БНД Кристиян Петков и Антон Андонов предлагат предстоящото заседание на ОбС да реши промяна на стотиците турски и арабски наименования на местностите в землището на Община Стара Загора.

"Считаме, че в 21-ви век България като европейска държава следва да има български наименования на местностите си - каза за "Старозагорски новини" Кристиян Петков. - В региона ни идват много чуждестранни гости и инвеститори, на които трябва да се превеждат и обясняват имена, останали от преди няколко века - шекер бунар, аи бунар, беш бунар и други, пише вестник Старозагорски новини.
Освен това голяма част от наименованията са загубили предишното си значение и не са в съгласие със съвременните реалности и с принципите на българската именна система." Войводите предлагат да се създаде временна комисия, която да проучи кои наименования не съответстват на законовите принципи и в двуседмичен срок да направи мотивирани предложения за тяхната промяна.
Такова предложение ще бъде направено и на национално ниво, но то следва да стартира от града, опожарен до основи от турците на 31 юли 1877 г. и дал над 14 500 невинни жертви.

Още новини