Начало Новини Актуално Военнослужещи от Втора Тунджанска лека пехотна бригада са готови за мисии и бедствия

Военнослужещи от Втора Тунджанска лека пехотна бригада са готови за мисии и бедствия

Актуално
Втора Тунджанска лека пехотна бригада

Около 40% от военнослужещите във Втора Тунджанска лека пехотна бригада са високо подготвени за справяне с бойни и мироопазващи задачи. 28% от армейците са готови за участие в мисии през 2011 г., а около 12% са включени в модули за справяне с тежки аварии, бедствия и катастрофи.

Още в началото на следващата година униформените ще представят съединението в национално учение, подготвят се участия и три контингента роти за Кабул и Кандахар. Това съобщи бриг. ген. Петър Петров по време на Деня на отворените врати в бригадата.

"Особено актуален е и въпросът с предвижданото в Бялата книга увеличение на състава на бригадата. Предстои скоро да бъде готова и пътната карта, според която ще бъде организирано и изграждането на въоръжените сили от нов тип, както и ще разпише трансформацията на местното подразделение. То ще бъде в две посоки :  да се увеличи числеността и да се повиши боеспособността", очерта още ген. Петров.
В 20-минутния си брифинг той припомни основните моменти в превръщането на създадената преди 12 години Втора бригада във водещо формирование. По думите му, в момента личният състав наброява 2342 души, а основното въоръжение е от БТР-и, МТЛБ-та, леки и тежки бронирани машини "Хамър" и "Мерцедес". Заради финансовата криза обаче, в бригадата не липсват и проблеми: заради недостига на гориво са ограничени част от занятията, част от сградния фонд е остарял и се нуждае от ремонт, не стигат резервни части за автомобилната техника.

Бриг. ген. Петров бе изненадан вчера от Областния съюз на ветераните от войните в Стара Загора с приемането му за техен почетен член. Освен влизането "в аванс"  в редиците им, командирът на Втора бригада бе награден със съюзна значка, медал по повод 65-годишнината от Втората световна война и поздравителен адрес.
По традиция по повод 132 години от създаването на Сухопътни войски в България, които честват празника си на 19 ноември, поделенията вчера отвориха врати и показаха бойната техника пред гости от местната управа, представители на бизнеса, граждански организации и малчугани от старозагорски забавачки и училища. Най-впечатляваща за публиката бе демонстрацията на пускането на ТММ 3 - тежък механизиран мост за преодоляване на реки, управляван от единствената жена в армията - водач на такава машина, редник Силвия Костадинова. Екипажът, в който също преобладаваха родни "редник Джейн", се справи за минути с разгъването на 10-метровия мост. В зависимост от необходимостта, от 4 такива возила армейците могат да построят 40-метров мост само за 45 минути.

Информация: вестник Новината

Още новини