Начало Новини Актуално Военно-историческа възстановка ще представи събитията от 1912 година

Военно-историческа възстановка ще представи събитията от 1912 година

Актуално

С повече от 60 мероприятия общините в област Стара Загора ще отбележат 100-годишнината от Балканската война в рамките на юбилейната година, като кулминацията на честванията ще бъде през октомври. Това съобщи на пресконференция вчера областният управител Недялко Недялков, който е член на Националния инициативен комитет и председател на Областния инициативен комитет за честване на годишнината.

Националният инициативен комитет ще администрира повече от 42 основни мероприятия и над 215 в областите, информира вестник Старозагорски новини.
Като част от националния календар на честванията ще бъде военно-историческата възстановка на събитията от 5 октомври 1912 г., която ще се проведе в Стара Загора и за която са предвидени 15 хиляди лева. Поканихме Ивелин Керанов, директор на Драматичния театър, да се заеме с това предизвикателство, имаме неговото съгласие, за което му благодаря. Идеята е организаторите на възстановката - историци, сценаристи, професионални актьори и самодейци, да създадат уникално явление - военно-историческа реконструкция на обявяването на Балканската война, заяви областният управител.
Предмет на възстановката ще бъде историко-художествено пресъздаване на характеристиките и проявленията на главните действащи лица, и старозагорското гражданство: пристигането на цар Фердинанд от София, всеобщия ентусиазъм и национално единение между държавен глава, правителство, армия, църква, институции и народ в името на изпълнението на отечествения дълг при святото дело за обединяване на разпокъсаната Родина и освобождаването на поробените българи в Тракия и Македония.
10 военни паметника на територията на областта - в Стара Загора, Казанлък, Раднево, Павел баня и Мъглиж, очакваме да бъдат ремонтирани и обновени със средства, осигурени от Министерството на отбраната, друга част - около 33 500 лева, ще бъде от общинските бюджети, допълни областният управител.
В областта ще се проведат редица мероприятия от национален и местен характер, сред които Международна конференция, документални и фотоизложби, викторини, фестивали, филми, кръгли маси, дискусии, концерти.
През октомври по инициатива на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва ще бъде открита и паметна плоча в чест на 8-ма Тунджанска пехотна дивизия и 2-ра мотострелкова дивизия.
Всички общини ще извършат и реставрационни дейности, почистване и възстановяване на войнишките паметници. В област Стара Загора са съградени 147 военни паметници, като голямата част от тях са свързани с Балканските войни, в които са участвали 36 000 старозагорци. От тях на фронта са загинали 4500, а ранените са били 17 400, уточни областният управител.

Още новини