Начало Новини Актуално Военният министър изненада старозагорци. Полигонът в Змейово няма да бъде закрит

Военният министър изненада старозагорци. Полигонът в Змейово няма да бъде закрит

Актуално

Полигонът в Змейово няма да бъде закрит. Това каза в петък от парламентарната трибуна министърът на отбраната Николай Младенов в отговор на въпрос на старозагорския депутат Евгений Желев за статута на полигона. Засега статутът на полигона няма да бъде променян въпреки обещанието на неговия предшественик Николай Цонев по време на предизборната кампания да го закрие.

Новият министър на отбраната заяви, че след направена проверка е установено, че Цонев не е издал организационна заповед и процедура по закриването на полигона не е стартирана, пише вестник Старозагорски новини. Според Младенов полигонът е от важно значение, единствено и уникално поделение на Българската армия. Той бил оборудван със специална апаратура от Австрия, Япония и Германия. На него можели да се правят изпитания и за въоръжение, използвано от страни от ЕС. Там се изпитвали и изделията от българската военно-отбранителна индустрия, която от своя страна произвежда продукция за над 400 млн. лв., половината от която била за износ. Полигон "Змейово" бил и мястото, където можело да бъдат създадени условия за образци на изделия, с които сме водещи в НАТО.
"Без капацитета на полигона не е възможно да се произвеждат безопасни и качествени отбранителни продукти", посочи Младенов и припомни, че многократни изследвания са показали, че полигонът не е източник за обгазяване на Стара Загора.
По думите му имало съмнения и слухове, че в рамките на полигона е извършвана нерегламентирана утилизация на боеприпаси в периода 2006-2009 г., но и това не било потвърдено от извършени проверки.
От парламентарната трибуна Младенов съобщи още, че ще бъде извършен цялостен преглед на отбранителните способности на българската армия през следващата година, който ще даде допълнителна преценка за бъдещето на полигона. Предстояла и проверка на всички договори, сключени за утилизация (унищожаване) на излишни боеприпаси.

Излъга ли Николай Цонев?

Новината за закриването на полигон "Змейово" беше съобщена от Николай Цонев в разгара на предизборната кампания в края на юни т.г. в Стара Загора, където той беше водач на пропорционалната листа на НДСВ. Бившият вече военен министър тогава се аргументира с анализ, направен от експерти, че "икономически е нецелесъобразно 86 000 декара земя да бъдат използвани само за изпитания на нови боеприпаси" и "предвид обществените нагласи, свързани с обгазяванията, която удряла по авторитета на армията".
Цонев не стана депутат, но си "спечели" негодуванието на някои експерти. Според агенция "Медиапул" начело на протеста тогава бе Сдружението на специалистите по боеприпаси на Валентин Радев, сегашен зам.-военен министър.
Същият този зам.-министър още преди да бъде обявено мнението на експертната комисия (назначена от Младенов) за полигон "Змейово", изказа мнение пред две старозагорски медии, че полигонът трябва да бъде запазен.
В две свои интервюта пред "Старозагорски новини" бившият военен министър беше категоричен, че е резолирал с "да" доклада на началника на Генералния щаб за закриването на полигона. Към днешна дата не е известно къде е този доклад и защо хората на Младенов не са го открили. Вариантът Николай Цонев да си го е занесъл в къщи не звучи убедително!

А народа кой ще го пита?

Изявлението на министър Младенов безспорно изненада старозагорци и най-вече кметовете на населени места край полигон "Змейово". Неведнъж пред медията ни те са твърдели, че в годините на обгазяванията - 2004-2006 г. - селскостопанската им продукция е била унищожена, а когато научиха новината за закриването му, всички репликираха: "Много е хубава, за да е истина". Но тъй като у нас политиците питат народа само по избори и обикновено получават среден пръст, авансово "Старозагорски новини" се обръща с няколко въпроса към новия военен министър Николай Младенов:
1. На кои от експертите трябва да вярват жителите на Старозагорска област - на тези от управлението на Цонев, произнесли се, че "икономически е нецелесъобразно 86 000 дка земя да бъдат използвани за изпитанията на нови боеприпаси", или другите на Младенов, че полигонът е от важно значение за Българската армия и че е уникален?
2. Видяха ли експертите на Младенов специалното оборудване, с което разполага полигонът?
Той е изграден през 70-те години на миналия век и действително в него социалистическа България е инвестирала около 100 000 лв. тогавашни пари, за да бъде в крак с врага от Запад. Но едва ли през последните 20 години някой е инвестирал в него за нова техника. При многократните си посещения на полигона през 2006 г. журналисти от "Старозагорски новини" и представители на граждански организации видяха изоставени помещения с унищожено оборудване, а това, което е оцеляло, беше покрито с плесен и ръжда. Най-поддържани се оказаха складовете с подготвени за "изпитания" боеприпаси, произведени през 60-те и 70-те години на миналия век.
3. Знаят ли експертите на Младенов колко български производители ползват полигона и точно за какво?
Според независими специалисти, само 5 фирми в момента произвеждат оръжия и боеприпаси за ВПК. Всички те си имат собствени полигони, а "Змейово" се ползва от някои от тях, и то само при изпитание за далекобойност. Там се изпитват и ловни патрони, но това обслужва определени бизнесмени, но не и националната сигурност на България.
4. Има ли конфликт на интереси в МО по отношение на полигон "Змейово", след като зам.-министър Валентин Радев е представлявал "Сдружението на специалистите по боеприпаси в България"?
5. С какви точно изследвания разполага министър Младенов, които според думите му са доказали по категоричен начин, че полигонът няма нищо общо с обгазяванията на Старозагорски регион - тези, завещани от предходното правителство, или нови?
И защо до ден-днешен няма обяснение откъде дойдоха наднормените стойности на азотните и въглеродните оксиди, регистрирани от РИОСВ от 2004 до 2006 г., но неогласявани пред широката общественост? Или пък тежките метали в плодовете, зеленчуците и животинското мляко (такива не се отделят от ТЕЦ-овете на комплекс "Марица Изток), според изследванията на Щутгарт?
6. Какво правиха на полигона 14 частни фирми в периода 2004-2006 г. и защо след прекратяването на договорите с тях през декември 2006 г. в Старозагорски регион не са регистрирани големи обгазявания?
7. Какво според министър Младенов означава изпитване на въоръжението на страни от ЕС, след като полигон "Змейово" се намира само на 3 км от Стара Загора?
Още десетки други въпроси сигурно щяха да бъдат зададени на министър Младенов от жителите на Старозагорски регион, ако той беше спазил обещанието си да дойде в Стара Загора и да оповести решението на специалистите си за полигон "Змейово", но това не се случи. От тук нататък тежкият жезъл да бранят интересите на региона остава в ръцете на областния управител и кмета на Община Стара Загора. Разбира се, и на гражданското общество, което надали ще остави без последствия поредната изненада.
Вестник Старозагорски новини

 

Още новини