Начало Новини Актуално Военните от полигон Змейово няма да протестират

Военните от полигон Змейово няма да протестират

Актуално

Протестите, подготвяни от офицерската легия "Раковски" във връзка с предложението на кабинета за орязване на осигуровките на държавните служители, няма да засегнат Стара Загора и региона, установи проверката на вестник Старозагорски новини.

"Няма такива индикации при нас", коментира началникът на полигон "Змейово" полк. Сергей Марков. Вчера на военната обител, нарочена от старозагорци като източник на обгазяванията, имаше видимо раздвижване..Камерите за видеонаблюдение, монтирани на Централната огнева позиция ("Бай Брадър") показаха по обяд частен камион със закрита карусерия. В продължение на няколко минути цивилен бизнесмен разговаря с военните, после проведе телефонен разговор от дистанция и си тръгна.
Зам.-министърът на отбрана Валентин Радев заяви скоро, че около 18% от извършващата се на полигона дейност е свързана с частни фирми. Според министър Аню Ангелов там били допускани само български производители на оръжие, които изпробвали продукцията си. Според зам.-министър Радев обаче сред тях има и търговци на оръжие. Такъв е случаят със софийската фирма "Берета трейдинг", която през 2009 г. е била в договорни отношения с полигона. Въпросната фирма е една от трите, които в края на 2008 г. спечелиха търга на МО за утилизация на стари боеприпаси. Зам.-министър Радев обаче тръди, че на "Змейово" тя извършвала изпитания.
Вчера стана известно още, че военните от Втора Тунджанска лекопехотна бригада също няма да протестират. Това съобщи командирът й - бригаден генерал Ангел Главев.
Предложението държавата да се освободи от осигуровките на държавните служители се пръкна, след като кабинетът се отказа от намеренията си да увеличи здравната осигуровка с 2%. Това предизвика неодобрението на хората под пагон, част от които тази събота ще пушат тихо и ще пият вода пред гарнизоните си. "Главната причина за това е, че месечните заплати на военните ще бъдат намалени с около 150-200 лева. Проблемът е, че голяма част от тях имат големи заеми, а с новото предложение повечето ще се затруднят с плащанията", коментира ген. Главев. Според него дори това предложение да влезе в сила, старозагорските военни щели да го приемат мирно и без протести. Той обаче не пропусна да спомене, че ако предложението бъде одобрено, българските служители на армията ще са единствените в Европа, които сами ще плащат осигуровките.

Още новини