Начало Новини Актуално Военните дават детска градина на Община Стара Загора

Военните дават детска градина на Община Стара Загора

Актуално

След като преди месец Министерството на отбраната подари детска градина на Община Варна, подобен жест сега се прави и към Стара Загора. Построената с пари на военните, но стояща затворена повече от една година детска градина "Калина" (на изток от Военния клуб в Стара Загора) е на път да стане общинска.

Инициативата е на военния министър Аню Ангелов, който вече е направил официално предложение на Общината, съобщи зам.-кметът Боян Даскалов.
Детска градина "Калина" беше открита с официална церемония преди парламентарните избори 2009 г. от бившия военен министър Николай Цонев, който беше и кандидат за депутат на НДСВ от Старозагорски избирателен район. От тогава до сега обаче градината стои заключена, пише вестник Старозагорски новини.
До края на тази седмица общинското ръководство е организирало среща с местните военни служби за уточняване на процедурите по прехвърлянето и узаконяване ползването на базата от старозагорските деца. Очаква се цялата процедура да приключи до края на годината.
Хубавата сграда на "Калина" има възможност за четири групи - около 100 деца. Все още се умува дали да бъде обединено детско заведение (ОДЗ), т.е. да има и яслени групи, или да бъде само детска градина.
"Военното министерство има претенция 70% от капацитета да се ползва от децата на военнослужещите - уточни г-н Даскалов. - Тъй като тези дечица вече са настанени в детски заведения, ще се реши какъв да е подходът, но най-важно е на децата да им е удобно. Ще направим всичко възможно да създадем максимално добри условия за малките старозагорци."
Предложението на министър Ангелов ще бъде разгледано на предстоящата сесия на ОбС - Стара Загора. Старейшините трябва да решат дали ще приемат подаръка на военните, а също и откъде ще бъдат осигурявани средства за разкриване на нови работни места и заплати, издръжка - ток, вода, режийни и др.

Още новини