Начало Новини Актуално Военни медици извършват безплатни прегледи в старозагорските села

Военни медици извършват безплатни прегледи в старозагорските села

Актуално

В изпълнение на мисия "Принос към националната сигурност в мирно време" командването на Втора Тунджанска лека пехотна бригада, с подкрепата на Община Стара Загора, осигури безплатни медицински прегледи от подвижен лекарски екип на жителите на села в Cтарозагорско. Около 90 души от пет села - Борово, Самуилово, Ловец, Козаревец и Воденичарово, вече са били консултирани и прегледани безплатно.

По заповед на командира бригаден генерал Петър Петров, военните медици от бригадния медицински пункт майор д-р Динко Господинов и медицинската сестра редник Ванина Иванова са посетили селищата със специалния санитарен автомобил с повишена проходимост, съобщи за вестник "Старозагорски новини" подп.Стефан Горчев. Повечето преминали през кабинета са били хора на възраст 70-80 години, най-млада е била жена на 58 г. Установено е, че някои от жителите на селата са с високо кръвно налягане, на тези със сърдечни операции е нужен контрол, трети са с диабет, а четвърти се затрудняват да изпълняват точно предписания ред за вземане на множеството медикаменти.
Посещението на военните медици е предварително обявено по селата. Генерал Петър Петров съобщи, че кампанията в помощ на хората от селата край Стара Загора ще продължи.

Безспорно добра инициатива провеждат военните за жителите от старозагорските села. Въпросът е защо подобна инициатива не стартира по времето, когато бяха най-големите обгазявания в Старозагорско. А в контекст на добрата кампания, вестник Старозагорски новини препоръчва военните медиците, които посещават селата, да изискват данни за ракови заболявания и смърт, причинена от такива, основно покрай полигон "Змейово". А после да направят една обозрима статистика, съпоставима с по-отдалечените села. Тази фактология е важна за жителите от областта. И не толкова за да бъде идентифициран източникът на обгазяванията от недалечното минало, а защото металните елементи, приети в организма, не се разграждат и са най-сигурният канцерогенен фактор. Тази статистика също ще бъде принос към националната сигурност на България.

Още новини