Начало Новини Актуално Военен хвана кръста в Казанлък

Военен хвана кръста в Казанлък

Актуално

На 6 януари - Йордановден, 15 смелчаци се хвърлиха в студените води на Стара река в Казанлък, за да хванат Богоявленския кръст, хвърлен от отец Цанко Бошнаков. Борбата за кръста бе доста оспорвана, но щастливецът тази година е 39-годишният военнослужащ Валентин Стойчев.

Той сподели, че и миналата година се е пробвал да грабне кръста, но тогава не е имал този късмет, пише вестник Старозагорски новини.
Кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов поздрави победителя и му пожела здраве, късмет и успехи през цялата 2011 година и му връчи парична награда от 100 лева. Кметът отправи поздравления за смелостта и ентусиазма и към останалите 14 млади мъже, които напук на снежното време участваха в прекрасния Богоявленски ритуал, наречен за здраве и благополучие.
Всички смелчаци, заедно с множеството казанлъчани, събрали се да се насладят на тази хубава традиция, извиха кръшно българско хоро.
По-рано сутринта от 9.30 часа в храм "Св. Пророк Илия" бе отслужена празнична Света литургия и бе осветена йорданска вода, която преди хвърлянето на Светия кръст бе плисната във водите на Стара река.

Още новини