Начало Новини Актуално Водородните технологии са перспективна област за реализация на иновативния бизнес

Водородните технологии са перспективна област за реализация на иновативния бизнес

Актуално
Водородни технологии

От водорода очакваме да реши проблемите пред енергийната зависимост на страните, които не разполагат с минерални горива. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриването на Седмицата на водорода в България. Проявата се организира от Българското водородно общество и ще продължи до 10 февруари.

Тя е под патронажа на премиера Бойко Борисов и на Европейската водородна асоциация. Стартът й бе даден днес, 7 февруари 2011 г. в Химикотехнологичния и металургичен университет в София (ХТМУ), съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство.
Водородните технологии са едно от най-силните средства  за преодоляване на негативните климатични промени и са изключително перспективна област за реализация на иновативния бизнес. Вече и в България водородът прави първите си стъпки като средство за извличане на енергия. Светът форсира разработката на горивни клетки и говори за водородната енергетика като за енергетиката на бъдещето и Българи не трябва да изостава от този процес.
Водородът ще формира основната енергийна инфраструктура за следващите десетилетия, която може да замени природния газ, нефта, въглищата. В перспектива трябва да мислим как по-безопасно да го съхраняваме, да го направим финансово по-достъпен, да изградим мрежи за презареждане, подчерта министърът. Той обърна внимание, че ЕС определи водорода като водеща стратегическа енергийна технология с финансиране от близо 6 млрд. евро за следващите шест години. Това е голям шанс за европейското автомобилостроене и икономиката на общността.
Науката и технологиите все по-активно се насочват към водорода като едно от най-добрите алтернативни горива и модерни направления в икономиката, бе изтъкнато по време на дискусията. Водородът е най-изобилният химически елемент и е на практика неизчерпаем. Един водороден автомобил изминава 100 км с 4.5 евро разход. Той може да измине 800 км с едно зареждане, а единствените газове, които отделя, са водните пари.

По предложение на ЮНЕСКО ООН обяви 2011 г. за Международна година на химията по повод 100-годишнината от връчването на първата нобелова награда на Мария Кюри.
Началото на Седмицата на водорода в България и на тематичната година на химията  съвпадна и с първия учебен ден от летния семестър в ХТМУ. В семинара участваха преподаватели от различни висши училища, студенти, международни експерти. Специален гост бе президентът на Европейския изследователски консорциум по водородна енергетика в Париж (N ERGHY) д-р Паул Люкес, който направи презентация на тема Водородната икономика на Европа.

Още новини