Начало Новини Актуално Водещи специалисти бягат от МБАЛ. Вълна от напускащи след обединението прогнозират синдикалисти

Водещи специалисти бягат от МБАЛ. Вълна от напускащи след обединението прогнозират синдикалисти

Актуално

Над 23-ма лекари - водещи специалисти на МБАЛ Проф. д-р Стоян Килкович, са напуснали работата си в лечебното заведение през последните два месеца. От синдикатите очакват, след като обединението на двете болници е вече факт, да последва нова вълна от изтичане на кадри.

На Общо събрание на 20 юни беше прието официално вливането на звената, като над 2/3 от акционерите са гласували за. Единствено представителят на община Опан е дал вот въздържал се. В деня на събранието недоволството си от обединението на двете лечебници работещите в МБАЛ медици изразиха с мълчалив протест. Доктори и сестри се събраха за половин час във фоайето на сградата, за да покажат позицията си.  Никой от акционерите обаче не можа да види реакцията им, защото те предвидливо бяха влезли в заседателната зала половин час по-рано от предварително обявения.

Няма никаква яснота какво ще се случи оттук нататък с работещите в МБАЛ, а респективно и със здравеопазването на Стара Загора. По наши разчети поне 250-300 души ще останат без работа и то медицински специалисти и санитари, заяви д-р Бадов, лидер на КНСБ в болницата. Той каза още, че лекарите със специалност напускат поголовно, като само в неговото отделение от 21 тесни специалисти са останали 10. И допълни, че скоро болницата няма да бъде в състояние да оказва качествена помощ.
Настоящият директор на МБАЛ д-р Петър Атанасов обаче категорично отрече твърденията за броя на напусналите специалисти, а също и обвиненията за оказване на натиск на старши сестри и началници на отделения да участват в мълчаливия протест.

Пазарът на здравни услуги е в ход. В Стара Загора има още две стойностни лечебни заведения, които имат икономически възможности да привличат добри специалисти. Движението на лекари и медицински персонал не ни плаши. Отново заявявам, че няма да има съкратени здравни работници, каза той.  Ръководството на болницата ще полага усилия за привличане на специалисти на максимално високо ниво, защото това е пътят за увеличаване на приходите на заведението и съответно погасяване на задълженията му.
След вливането на УМБАЛ в МБАЛ общият размер на дълговете става 22 милиона, от които над 7 милиона са изискуеми, т.е. във всеки един момент съществува опасност да бъде заведено дело срещу лечебницата за неизплатени суми.
Какъв ще е бъдещият статут на новото заведение зависи от волята на здравното министерство. Започнатото сега обединение ще бъде окончателно завършено след два месеца, са прогнозите на председателя на Борда на директорите на МБАЛ Зоя Вълева.

Информация: вестник Новината

Още новини