Начало Новини Актуално Водещи български компании представиха стратегии и проекти за декарбонизация в българския павилион на КОП28

Водещи български компании представиха стратегии и проекти за декарбонизация в българския павилион на КОП28

Актуално

Някои от водещите имена в българската промишленост представиха стратегиите си и иновативни проекти за декарбонизация на две последователни събития в българския павилион на климатичната конференция КОП28 в Дубай днес.

Прехода от изкопаеми горива към зелени решения, и по-конкретно във въглищните региони, обсъдиха Хуан Игнасио Рубийо, изпълнителен вицепрезидент и президент на глобалната инфраструктура на "Ей И Ес корпорейшън" (AES Corporation), Росен Папазов, изпълнителен директор и член на управителния съвет на "Холсим България", Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие на Стара Загора и ръководител на проекта "Европейски център за цифрови иновации ZAGORE", и Евгени Ангелов от Българската асоциация за рисков и частен капитал. 

Работим на 14 пазара и сме в процес на преход към декарбонизация на всички тях, каза Рубийо. Като технологии с потенциал за осъществяване на този преход той очерта преоборудване на съществуващите мощности за термална енергия за работа с други видове горива като природен природен газ, пелети от отпадъчна биомаса, топене на соли, а в по-дългосрочен план за производство на енергия – малки модулни реактори, водород и амоняк. 

В международен план имаме две "лаборатории", където проучваме различни нови технологии заради предизвикателните условия на активите - Чили и България, допълни Рубийо.

Строителството е голям източник на парникови емисии – то допринася за 39 процента от световните емисии и за това търсенето на решения за сектора е от изключителна важност, посочиха представители на "Холсим" и "Хайделберг матириълс груп" (Heidelberg Materials Group). 

При производството на цимент конкретно намаляване на емисиите се търси в две посоки – чрез заместване на горивата и използване на алтернативни суровини. 

"Хайделберг" инвестира в проект за офшорно съхраняване на въглерод, разказа Константин Божинов, ръководител на проекта ANRAV на концерна. Това е единственият проект на групата, одобрен за финансиране от Европейския фонд за иновации, и е уникален за Европа в много отношения.  Очаква се чрез комбинация между две иновативни технологии за безопасно улавяне на въглерод да се постигне сигурното съхраняване на приблизително 800 килотона въглероден диоксид годишно,  разказа той. Според плановете проектът трябва да заработи през 2028 година. 

Проектът "Сапфир" (SAPHIRRE), разработван съвместно от "Солвей Соди" и "Агрополихим", преминава дори отвъд съхранението – към намиране на начини за оползотворяване на въглеродния диоксид, разказаха Теодора Борисова и Мая Стефанова, представляващи двете компании. 

Използват се два отпадни потока от производството – на въглероден диоксид, отделящ се при производството на калцирана сода, и на фосфогипс, отпадък от производството на фосфорна киселина, а като крайни продукти се получават амониев сулфат (за пряка употреба в земеделието или суровина за производство на други комплексни минерални торове) и калциев карбонат (годен за влагане в строителството). Това е пример не само за устойчивост и кръгова икономика, но и за тясно сътрудничество между големи производители, казаха Борисова и Стефанов в рамките на панела "Индустриалната симбиоза: икономическа и климатична възможност". 

 

В бъдеще продуктите, произведени чрез методи за декарбонизация, ще бъдат изключително конкурентоспособни, заключи Божинов. 

Източник: БТА

Още новини