Начало Новини Актуално Водещата в доставката на парафин и парафинови свещи фирма участва във форум в Брюксел

Водещата в доставката на парафин и парафинови свещи фирма участва във форум в Брюксел

Актуално
доставка парафин

Доставката на парафин и други восъци и производството на парафинови свещи са основните дейности на старозагорската фирма Евриком. Екипът на Евриком ЕООД е от около 120 работници и служители. Фирмата има търговски оборот е около 7 млн. лв. годишно, от които 70 - 80% се формират от износ на парафини и восъци за страните от Балканския регион, Италия, Германия, Австрия, Грузия и някои африкански държави.

Валентина Минчева, ръководител направление Парафин на Евриком - Стара Загора, беше един от участниците в форума Европейски ден на езиците. Той се проведе на 26 септември 2010 г. в европейската столица Брюксел.
Езиците са от полза за бизнеса. Това бе основното послание на тазгодишния Европейски ден на езиците. Събитието бе отбелязано с множество прояви в Брюксел, както и с отделни инициативи в страните членки на ЕС.
Конференция, провела се по мотото Езиците за малките и средните предприятия, събра близо 130 предприемачи, представители на бизнес организации, на администрации и медии от всички страни членки на Европейския съюз. 7 души от България също представиха страната в отделните платформи на конференцията, която се проведе в главната сграда на Европейската комисия - Берлемон. В една от групите бяха и две старозагорки - Валентина Минчева от Евриком и репортерът на вестник Национална бизнес поща Радослава Рашева.

парафин от ЕврикомПреди няколко месеци участвахме в онлайн анкета за всички 27 страни членки, която се осъществява от комуникационна компания Семантика (www.semanticaltd.eu). Проучването имаше за цел да открие най-успешните експортни малки и средни предприятия в ЕС, които притежават стратегия за ползване на чужди езици и по този начин преодоляват чуждоезиковите и междукултурни бариери за постигане на подобри експортни резултати, обясни Валентина Минчева. Търговският опит на Евриком и методиката на работата ни бяха оценени положително - разказа  Валентина Минчева. -  Евриком бе определена като една от фирмите - модел за това как езиците могат да се използват в развитието на бизнеса. Затова бяхме поканени в Брюксел, допълва Минчева.
В европейската столица тя сподели пред участниците в конференцията, че благодарение на своята чуждоезикова стратегия фирма Евриком преодолява междуезиковите бариери, създава по-тесни и дълготрайни отношения с клиенти, разширява пазарите си и увеличава износа си на технически парафини и восъци. Във фирмата всеки търговец владее поне два чужди езика, а при необходимост се ползват услугите на преводачи за кореспонденция, телефонни обаждания или преговори. Така се установяват по-тесни отношения с клиентите, като се кореспондира с тях на собствения им език. Освен това уеб сайтът на Евриком е преведен на девет езика, което спомага за по-голямата му посещаемост, както и за получаване на повече чуждестранни оферти от клиенти, които се интересуват от парафин, восъци и парафинови свещи.

По време на конференцията в Берлемон бяха оповестени и данни от проучване, в което са участвали близо 2000 малки и средни предприятия от ЕС. Според анкетата, 11% от фирмите са изгубили договори поради липса на езиковия умения, като в близо 10% от тези случаи става въпрос за загуби над 1 млн. евро. В същото време с 45% са скочили търговските сделки на фирмите, които са използвали чуждоезикови познания. Латвийски предприемач разказа, че 85% от печалбата на фирмата, в която работи, се дължи на продажби за износ. А те са станали възможни благодарение на езиковите умения на служителите. Знанието на чужди езици е помогнало и на финландско дружество, което от малка работилница се е превърнало в голямо предприятие. В момента то продава калъфи за мобилни телефони, за преносими компютри и др. устройства в над 100 държави от целия свят.
Участниците във форума в Брюксел коментираха също, че освен езиковите умения, в полза на фирмите е да познават и културологичните особености на своите чуждестранни партньори. Чуждоезиково обучение, организирано в самата фирма с акценти в нейната сфера на дейност, пък се оказва един от най-подходящите начини за усвояването на езици.
Представителите на европейските предприятия се срещнаха с Андрула Василиу, комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта. Европейците все повече осъзнават, че знанието на чужди езици може да промени техния живот. Наред с това, чеса практично средство за лично развитие, езиците са и ключ за повече търговски възможности за предприятията, тъй като им дават конкурентно предимство и отварят пред тях пазари за износ, заяви на срещата комисар Василиу.

ПОДОБРЯВАНЕТО НА ОБЩОТО НИВО НА ЕЗИКОВИТЕ УМЕНИЯ В ЕВРОПА Е ЧАСТ ОТ НАШАТА СТРАТЕГИЯ ЕВРОПА 2020 за интелигентен и приобщаващ растеж, а многоезичието е ключов аспект и от водещите инициативи Младежта в движение и Програмата за нови умения и работни места, допълни Андрула Василиу.
Като положителен акцент във връзка с това бе цитирано и проучване на Евростат, от което става ясно, че през 2008 г. 79% от децата в ЕС в основната образователна степен са изучавали чужд език. 83% от подрастващите в средното училище също имат чуждоезикови познания. Най-популярен е английският език, а след него се нареждат френският и немският.

При българчетата в основното училище най-популярен е английският (70%), следван от руския език (8%); а в средното училище - английският (87%), на второ място е руският (37%).

По информация на вестник Национална бизнес поща

Адрес и телефони на Евриком ЕООД

ул. Ген. Гурко 20
6000 Стара Загорa
телефони: 042/ 692900, 630828
факс 042/ 649088

e-mail: office@evricom.com

www.evricom.bg

Още новини