Начало Новини Актуално Водата за напояване - с нова регламентация и цени

Водата за напояване - с нова регламентация и цени

Актуално
водата за напояване

Цената на водата за напояване ще се определя по нова методика. Тя се подготвя от Министерството на земеделието и храните. Целта на промените е водният ресурс, с който разполага страната ни и който се използва за нуждите на земеделието да се използва по възможно най-добрия и ефективен начин.

Министерството ще въведе регламенти за постигане на по-оптимални отношения между структурите, които поддържат хидромелиорационните съоръжения и земеделските производители, които ползват на услуги за напояване на площи.

Новата методика ще регламентира цена в лева за декар за извършени отделни поливки и друга цена за декар, за напояване на култури през целия поливен сезон, уточни заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров по време на своя среща със земеделски стопани. Цената в лева на кубически метър ще се ползва само в случаите на помпено напояване и при наличие на действащи водомерни устройства, поясни директорът на дирекция Хидромелиорации към Министерството на земеделието и храните Харизан Тамахкяров.

Още новини