Начало Новини Актуално Водата в Стара Загора ще поскъпне с 15 - 20%

Водата в Стара Загора ще поскъпне с 15 - 20%

Актуално

След пускането в експлоатация на Пречиствателната станция за отпадни води домакинствата от Стара Загора неизбежно ще плащат повече. Горницата ще бъде максимум 15-20%, но отсега е трудно да се каже точно колко, коментира инж. Николай Калудов - ръководител направление "Поддръжка и експлоатация" към ВиК.

Окончателната цена щe стане ясна едва към средата на следващата година, прогнозира специалистът. В началото щяла да се ползва за база цената на кубик пречистена вода в станциите в Казанлък и Павел баня, която била 28 стотинки. Реалните експлотационни разходи можели да се изчислят след поне шест месеца и тогава да се направи предложение към ДКЕВР, уточни Калудов. Грубите сметки показват, че ако предварителните прогнози се сбъднат, то цената на кубик вода ще е около 2 лева.
Пречиствателната станция ще бъде пусната най-вероятно в края на годината, съобщават от ВиК. Всички строително-монтажни работи по линиите но водата и утайките са приключили към 31 октомври, а в момента се довършва довеждащият колектор. На 26 октомври са направени и 72-часовите проби при експлоатационни условия на елзахранването и тестовете са били успешни.

Припомняме, че изграждането на пречиствателната станция започна през 2003 г. Строителството й, което мина през доста трудности, се изпълнява от немско-турския консорциум "Хайткамп - МАСС". След актуализацията през годините цената нарасна на 14.2 милиона евро, като към проекта беше включено изграждането на нов довеждащ колектор и инфраструктурни дейности. 75% от финансирането е по Програма ИСПА, 15% - от Европейската икономическа банка и 10% - от държавния бюджет. Последното удължаване на срока на завършването беше през юни 2010 г. Причината - изграждането на когенератор, чрез който отделяния биогаз ще се превръща в енергия.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини