Начало Новини Актуално Внукът на ген. Стефан Тошев гостува в Стара Загора

Внукът на ген. Стефан Тошев гостува в Стара Загора

Актуално

Библиотека Родина и Регионален исторически музей – Стара Загора канят на представяне на книгата „Победени без да бъдем бити” от ген. Стефан Тошев и среща с внука му д-р Стефан Тошев на 19 декември (събота) от 15:00 часа в Зала № 33 на РИМ. Д-р Стефан Тошев, внук на легендарния генерал Стефан Тошев и правнук на бележитата старозагорска учителка и създателка на Девическата гимназия в Стара Загора– Анастасия Тошева, ще посети за пръв път родния град на дядо си Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на общината.


61-годишният лекар е невролог, живее в Германия и е собственик на клиника по неврология във Франкфурт на Майн. Всичките родственици на генерал Стефан Тошев са  наследили родолюбието на легендарния пълководец. Неговият син, Тодор Тошев, така и никога не става немски поданик. Наследниците пазят българските паспорти и в Германия всички знаят, че са българи. Д-р Стефан Тошев има четири деца - Андрей, Каролин, Марк-Филип и Максимилиан. По случай навършването през 2009 г. на 150 години от рождението на ген. Стефан Тошев,  д-р Тошев преиздава в памет на дядо си една от книгите му – „Победени без да бъдем бити”.
През настоящата 2009 г. се навършват няколко годишнини, свързани с живота и делото на трима членове на видната старозагорска фамилия Тошеви: Анастасия Тошева – една от „първите” възрожденски учителки и общественички, генерал Стефан Тошев – командващ Трета армия през Първата световна война, Андрей Тошев – народен представител и министър-председател. Със своята всеотдайна и родолюбива дейност в защита и служба на интересите на българския народ в продължение на десетилетия през преломните епохи на Българското възраждане и Третото българскоцарство, те оставят трайна диря в паметта на признателната старозагорска общественост.
Във фондовете на отдел „Етнография”, „История на България ХV-ХІХ в.”, и „Нова История”на Регионален исторически музей-Стара Загора, както и в хранилищата на Регионална библиотека-Захарий Княжески се съхраняват многобройни движими паметници на културата, свързани с дейността на посочените личности: снимки, книги, документи и вещи.
В тази връзка Регионален исторически музей-Стара Загора организира конкурс за ученици от прогимназиален етап, за изработване на мултимедийни презентации, на тема: „Фамилията Тошеви в историческата памет на старозагорци”. На участниците се предостави възможността да работят за цялата фамилия или за отделна личност. Обявяването на резултатите  се проведе на 29 октомври в навечерието на Деня на народните будители. От десетте участвали презентации една е от гр. Карлово и 2 от с. Габарево, община Павел Баня. Първото място в конкурса  спечели седмокласникът Динко Атанасов от 1-во ОУ Г. Бакалов. Второто място зае Дзаньо Митев от гр. Карлово, а третото – Станимир Данчев от ПГВМ в Стара Загора. При отчитането на конкурса бяха връчени и още 2 награди – едната за оригинална идея, другата за поощрение. Тричленното жури е с председател - Венета Гайдарджиева от Тракийски университет, с участието на уредника Отдел „Нова история“ – Ангел Динев и врид директор на музея, Евгения Иванова.

Още новини