Начало Новини Актуално Вноската за пенсия скача с 3%

Вноската за пенсия скача с 3%

Актуално

С 3 на сто се вдига вноската за пенсионно осигуряване, а здравната остава 8%, съобщи премиерът Бойко Борисов пред Българския лекарски съюз, цитиран от Дарик радио. Освен това, Борисов е заявил още, че заместник финансовият министър Владислав Горанов вече няма да е председател на Надзорния съвет на Здравната каса.

По думите на премиера, ще се промени управлението на НЗОК, като ще влязат повече лекари, пациенти и синдикати. Директорът на касата обаче ще продължи да се назначава от парламента. Според Борисов, няма как да се удовлетвори искането на лекарите бюджетът на Здравната каса да се изведе от консолидирания бюджет на държавата. Той е бил категоричен обаче, че отсега нататък парите за здраве ще се харчат единствено и само за лечение. Според него, от години с резерва на касата са се плащали пенсии - практика, въведена от тройната коалиция.
Премиерът и лекарският съюз са се договорили до 3 януари за болнична помощ да се платят 190 млн. лв., с което ще се покрият задълженията към болниците. 2.6 млрд. лв. ще бъде бюджетът на касата за следващата година. На срещата присъстваха бъдещият здравен министър Стефан Константинов, министърът на финансите Симеон Дянков и директорът на НЗОК Нели Нешева. Д-р Константинов посъветва лекарите да чуят премиера и председателя на съсловната си организация, и да решат дали ще излязат на протест.

Информация: вестник Новината

Още новини