Начало Новини Актуално Внасят отново обвинителния акт срещу бивши директори на Мините

Внасят отново обвинителния акт срещу бивши директори на Мините

Актуално

Обвинителният акт срещу бившите директори на "Мини Марица-изток" инж. Иван Марков и инж. Гочо Христов ще бъде внесен повторно в съда след Великден, съобщи  наблюдаващият прокурор по делото Алексей Ангелов. Съдебният процес срещу инж. Иван Марков и инж. Гочо Христов беше бламиран на 23 февруари т.г. от защитниците им - известният софийски адвокат Васил Василев и старозагорският му колега Илия Каракашев.

Те пледираха пред съда, че в обвинителния акт има съществени процесуални нарушения - в много от пунктовете на обвинението инкриминираните периоди на деянието не съвпадаха с датите на посочените доказателствени документи. Въпреки протестите на прокурор Ангелов, че става дума за чисто технически грешки в датите, които не променят доказателствения материал, съдът ги определи като недопустимо нарушение, ограничаващо правото на защита на подсъдимите. Това беше вторият успешен адвокатски опит за бламиране на съдебния процес, след като на първото заседание от 16 януари т.г. адв.Каракашев поиска отлагане на делото, тъй като не се бил запознал с доказателствените материали. Въпреки че обвинителният акт беше готов и внесен в съда още на 29 юли 2011 г.

Припомняме, че повдигнатите обвинения срещу Марков и Христов са по чл.282 от НК за престъпления по служба. Констатираните нарушения засягат периода от май 2007 до май 2009 година, когато са били стопански ръководители на "Мини Марица-изток", а според прокуратурата причинените вреди на дружеството са в размер на близо 1 млн. лв.

По време на предварителното производство инж. Иван Марков и инж. Гочо Христов не са се признали за виновни.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини