Начало Новини Актуално ВМРО напусна демонстративно заседание на местния парламент

ВМРО напусна демонстративно заседание на местния парламент

Актуално

С вдигане на националния флаг на България, а не на ръката си, пожела многократно да участва в дискусиите на  общинската сесия в Стара Загора старейшината от ВМРО-БНД Кристиян Петков. След като председателстващият заседанието Тенчо Руканов му направи няколко забележки, че правилникът трябва да се спазва от всички, Петков обяви от трибуната решението представителите на неговата политическа сила да напуснат местния парламент.

В спешен порядък на следобедна пресконференция напусналите - Кристиян Петков и Николина Горова, обявиха, че по този начин председателстващият показва брутално, тоталитарно отношение към инакомислещите, както се самоопределят представителите на воеводите. Те са недоволни, че не им е дадена възможност да изкажат и да предложат на дебат своята алтернативна теза по една от точките в дневния ред, свързана с освобождаването на родителите от такси в детските заведения. Според тях приетото предложение - когато децата са повече от две, за първо дете да се плаща 100% от таксата, за второто тя да е 50%, а за третото и всяко следващо това да е безплатно, облагодетелствало дадени обществени групи. Тяхното виждане е, че това дава незаслужени привилегии на семейства, които имат по много деца, а родителите не търсят работа и се изхранват само от парите, които им дава държавата като детски. Ние подкрепяме семействата с много деца, но щяхме да предложим родителите, които кандидатстват за редукция на таксите, да имат поне сносно образование и да са социално ангажирани, да работи поне единият, е мнението на представителите на ВМРО. Те считат, че показаното за пореден път отношение към тях по време на общинската сесия става практика, която ги тревожи.

Действията на съветниците от ВМРО бяха 100% пиар. Общинският съвет е приел правилник и съветниците са длъжни да го спазват. И точно в този правилник е регламентирано, че искането на думата за изказване става с вдигане на ръка, а не с флаг, без значение дали той е българският, или на някоя друга държава, коментира Тенчо Руканов. Той припомни, че това не е първата пиар проява на ВМРО в местния парламент. Миналата година Кристиян Петков и още един негов колега се появиха на сесия облечени с воеводски одежди, въоръжени с декоративни пищови. Те обаче бяха тутакси разоръжени от охраната, тъй като това също противоречи на правилника.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини