Начало Новини Актуално Вместо инвестиции за нови возила, управата на Автобусни превози връчва предизвестия на работниците си

Вместо инвестиции за нови возила, управата на Автобусни превози връчва предизвестия на работниците си

Актуално

От всичките 154 автобуса на Автобусни превози, обслужващи линиите на Общинската, Областната и Републиканската транспортна схема от квотата на Община Стара Загора, само 22 са произведени през 2001, 2002 и 2003 г.

Това е видно от справките на превозвача, подадени в Общината от септември миналата година до май т.г. Най-голямо количество от возилата - 61 броя, са произведени от 1990 до 1993 г., следвани от производство 1994-1997 г. - 35 броя, и производство 1998 - 2000 г. - 18 броя. От справките е видно още, че други 18 автобуса на транспортната фирма са излезли от заводите си производители преди демократичните променени в България, тоест в периода 1982 - 1989 г.
Според приватизационния договор с Община Стара Загора от 2007 г., превозвачът трябваше да закупи 50 НОВИ АВТОБУСА. Вместо това, от Автобусни превози са купили 116 автобуса ВТОРА УПОТРЕБА, информира вестник Старозагорски новини.

Основният проблем на фирмата е липсата на инвестиционна програма, която да изпълнява, за да не се окажем след няколко години с най-старите автобуси в страната. До този момент нито един представител на дружеството не е заявил намерения за осъвременяване на автобусния парк. Това заяви кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров по време на извънредния председателски съвет на ОбС, свикан на 13 юни т.г. по искане на управителя на Автобусни превози Ангел Делчев. Според градоначалника, до този момент Общината е изпълнила условията и изискванията на превозвача за компенсации, като от своя страна Автобусни превози предявяват искания, без да предлагат на старозагорци по-качествени услуги и по-безопасни и съвременни автобуси. Въпросът за закупуване на нови автобуси беше поставен и на последвалите дебати на извънредния председателски съвет на ОбС, но управителят на транспортната фирма отговори с лаконичното: Нямаме пари!
В петък (15 юни) ръководството на фирмата е започнало да връчва подготвените 257 предизвестия на работещите в дружеството. Като мотив се изтъкват наложените санкции на превозвача от страна на Общината за неизпълнени курсове през февруари, март и април т.г., чийто общ размер е близо 285 хиляди лева.
Това явно е поредната заплаха, отправена индиректно към Общината в отговор на твърдата позиция на кмета Живко Тодоров, че фирмата трябва да спазва всички поети ангажименти по превозваческия договор (от 2009 г.) и че е немислимо да се опростят наложените санкции, което е във вреда на гражданите. Община Стара Загора е изрядна в спазването на договорните отношения с Автобусни превози и изисква същото от всички фирми, с които има сключени договори, категоричен е кметът.

Още новини