Начало Новини Актуално Власт и синдикати започнаха диалог за енергетиката и въгледобива

Власт и синдикати започнаха диалог за енергетиката и въгледобива

Актуално

Най-после можем да кажем, че има светлина в тунела, коментира председателят на Федерацията на независимите миньорски синдикати към КНСБ инж. Пенчо Токмакчиев след срещата по проблемите на енергетиката и въгледобива и антикризисните мерки, приети от Националния съвет за тристраннo сътрудничество, с представители на министерствата на икономиката, енергетиката и туризма, на финансите, на околната среда и водите и на труда и социалната политика.

"Въпреки че в срещата не участваха министрите, смятам, че се получи обнадеждаващ диалог. От представителите на държавата получихме знак за подкрепа по отлагането на срока за привеждане на големите горивни инсталации в съответствие с европейските стандарти. За вашия регион това е важно, защото няма да се затваря "Брикел", 2000 души ще запазят работните си места. Освен това производството на брикети има социално значение, защото с тях се отопляват училища, детски градини и домове, социалнослаби семейства", каза още той пред вестник Старозагорски новини.
Обсъдена е била и възможността във връзка с предстоящото затваряне на българския регистър за квоти на парникови газове спешно да се информират операторите на големи горивни инсталации, че могат да прехвърлят квотите в чуждестранни регистри от европейската схема за търговия с емисии. По този начин те могат да привлекат свеж финансов ресурс. Срокът е до края на юни.
"От изказванията на представителите на МИЕТ стана ясно, че има воля за увеличаване цената на въглищата от "Мини Марица-изток" в съответствие с инфлацията. Това е необходимо и за да се обезпечи изпълнението на инвестиционната програма на дружеството. Решението трябва да се вземе в рамките на този месец, за да може да влезе в новия регулаторен период от 1 юли. Категорично това увеличение трябва да бъде в рамките на печалбата на електрогенериращите мощности и да не се натоварват крайните потребители", подчерта синдикалистът.
На срещата са поставени и други въпроси, свързани със социалните придобивки и удължаване на срока за ранно пенсиониране на категорийните работници.

Още новини