Начало Новини Актуално Влаковете спират за един час на 10 март

Влаковете спират за един час на 10 март

Актуално
стачка жп влак

Между 10 и 11 часа на 10 март всички влакове в България ще преустановят движението си и ще останат на гарата, на която се намирaт, съобщи Димитър Динев, председател на Синдикалния съвет на железничарите към КНСБ и на Стачния комитет. Това е предупредителна стачка, ако в рамките на деня не бъде постигнато споразумение с представителите на Холдинг БДЖ АД и НК Железопътна инфраструктура, от 11 март всеки ден между 8 и 16 часа ще стачкуваме ефективно, добави той.

Основната причина за действията на структурите на КНСБ и "Подкрепа" в жп транспорта е подписаното споразумение за заем от Световната банка. Опасенията са, че заемът, в размер общо на 600 млн. лева, няма да бъде използван за инвестиции и в модернизация и развитие на жп транспорта, а ще послужи за покриване на задължения към кредиторите. Отпускането на кредита е обвързано и с изисквания за съкращаване на около 6 хиляди работници и служители до 2014 година, тъй като е предвидено намаляване на разходите за персонал с 30 на сто, пише вестник Старозагорски новини.

Има и неизпълнени задължения на работодателите по колективния трудов договор - неизплатените за 2009 и 2010 година допълнителни суми към договорите, както и неплатени ваучери за храна от 1 юни 2009 година до сега.
По време на безсрочната ефективна стачка ще бъдат спазени изискванията на Закона за уреждане на колективните трудови спорове, според който за железопътния транспорт трябва да се запази над половината от обема на превозите. Влаковете ще се движат по коригирано разписание, което ще позволява движение в незасегнатите от стачката часове - от 16 ч следобед до 8 ч сутринта. Експерти са изчислили, че така ще бъдат придвижвани 51-52 на сто от пътническите и бързите влакове. Дневно загубите от стачката ще бъдат около 500-600 хиляди лева. Най-засегнати ще са най-бедните хора, които ползват влаковете - главно ученици и пенсионери.
Синдикатите обаче са категорични, че няма да отстъпят от исканията си и ще отстояват правата си докрай.

Още новини