Начало Новини Актуално Владислав Горанов: На заседанието на МС в понеделник ще предложим актуализация на Закона за държавния бюджет за 2019 г.

Владислав Горанов: На заседанието на МС в понеделник ще предложим актуализация на Закона за държавния бюджет за 2019 г.

Актуално

Vladislav Goranov„Планираме в понеделник, на извънредно заседание на МС, да разгледаме сключените договори за самолетите Ф-16, да ги предложим на НС за ратификация и успоредно с това да предложим актуализация на Закона за държавния бюджет за 2019 г., за да увеличим разходната част и да осигурим необходимото финансиране на този проект“ – това каза финансовият министър Владислав Горанов в интервю за Радио Фокус. Той обясни, че сумата, която трябва да се плати по договора за закупуване на новото въоръжение за армията, е значителна и плащането, което трябва да се осъществи накуп, съгласно разговорите ни с американската страна, е за около 1,2млрд. долара, които не са разчетени в закона за бюджета. Министърът допълни, че с тази актуализация се очаква дефицитът да бъде около 2 % или с малко повече, но това е под прага от 3 % по Маастрихтските критерии. „Понеже това е първата сделка между нашите две страни, на този етап ще трябва тази сделка да се финансира накуп, а когато придобием история в отношенията с Агенцията на въоръжение на САЩ, мисля, че ще можем да договаряме и по-гъвкави схеми за плащане“ – счита Горанов.

На въпрос има ли държавата пари, министър Горанов каза, че фискалният резерв е на достатъчно добри равнища, така че ще можем да си позволим да финансираме накуп сделката, още повече, че имаме добри перспективи пред нашата икономика и бюджетът позволява това да се случи през 2019 г. По отношение на това дали се предвижда нов дълг, финансовият министър коментира, че в закона за бюджета е разчетен 1 млрд. дълг вътрешни емисии, но не трябва да се търси пряка връзка между сделката и този размер на дълга.

Това е така, защото тези средства ще служат през годината за запълване на фискалния резерв и за покриване на падежиращи плащания. „Нашето намерение е да продължим да си изпълняваме стратегията за дълга така, както е гласувана през миналата есен“ – обобщи министърът.

Министър Горанов анонсира и готвените промени в ЗАДС, с които ще се ограничи допълнително възможността за злоупотреби с акцизни стоки, най-вече при горивата. „Вчера отчетохме резултата от съвместната ни работа с правоохранителните органи и от 2014 г. досега сме успели да увеличим с 50 % приходите, като за края на т.г. очакваме 14 млрд. лв. повече спрямо края на 2014 г.“, заяви министър Горанов. Той обясни, че номинално увеличението на БВП за периода от края на 2014 г. досега ес 40 на сто, същевременно приходите растат с 50 на сто, а тези 10 % разлика изцяло се дължат на борбата със сивата икономика.

По темата за нашето членство в ERM II министър Горанов припомни, че точно преди 1 г. страната ни внесе писмо за намерение за тясно сътрудничество с ЕЦБ по отношение на Банковия надзор и успоредно с това кандидатстване в ERM II, като за кандидатстването в ERM IIсме поставили няколко приоритета за подобряване на качеството на управление. „ЕЦБ работи вече няколко месеца с 6 български банки, скоро се очаква да излязат резултатите от проверките, които Банката прави, след това ЕЦБ ще бъде готова да даде своята позиция може ли да се осъществи тясно сътрудничество. В допълнение сме предприели редица законодателни промени, свързани с поетите ангажименти от юли миналата година – текат редица изменения в законодателството. Когато постигнем тези законодателни решения, ще поканим колегите от ЕК да оценят напредъка по нашите приоритети и малко след това – в следващите няколко месеца, ако получим положителна оценка от ЕЦБ и ЕК, ще поискаме среща с еврогрупата, за да предложим формално кандидатстване на България към ERM II. Надявам се процесът да върви гладко и да се постигне успех в рамките на тази година“ – обясни финансовият министър.

Във връзка с актуалната политическа тема за противоречията в коалицията „Обединени патриоти“, министърът коментира, че се надява те да бъдат изгладени. „Всеки един от нас осъзнава, че по-добър формат на управление от този, който в момента подкрепя управляващото мнозинство и коалицията, е невъзможен в рамките на този парламент. Надявам се вътрешните противоречия между колегите в коалицията „Обединени патриоти“ да не застрашават по никакъв начин общото мнозинство, което подкрепя правителството. Имаме коалиционно споразумение с хоризонт 2021 г. и смятам, че няма причина да се коментира друг формат на коалиция. Моята прогноза е, че ще продължим да изпълняваме приоритетите си през следващите 2 г., до края на мандата“, счита Горанов.

На въпрос за евентуална коалиция с ДПС финансовият министър отговори, че не вижда причина да се дебатира друг коалиционен формат. Според него ДПС е партия с ясно изразени евроатлантически ценности, тя е трета на последните избори, а винаги по теми, свързани с финансовата стабилност, данъчната система, модернизацията на въоръжените сили ДПС са заставали на позиция, която се споделя и в ГЕРБ. Министърът каза също така, че „в ГЕРБ винаги сме благодарили и разчитали на тяхната подкрепа за важни за държавата решения, без това да дава повод за спекулации за колаборация. Има теми, по които системните партии трябва да работят заедно в интерес на българското общество. Всяка партия, която играе напук, при дебат по общи интереси за обществото, показва несистемно поведение. Последователността в политиката, особено в системните партии, е добре за целия политически модел“.

Още новини