Начало Новини Актуално Владимир Уручев: Ситуацията в енергетиката на ЕС налага създаването на единен енергиен пазар

Владимир Уручев: Ситуацията в енергетиката на ЕС налага създаването на единен енергиен пазар

Актуално
11УручевСитуацията в енергетиката на Европейския съюз (ЕС) налага единни действия от всички страни-членки, а именно да създаде единен енергиен пазар, което ще доведе до повишаване сигурността на снабдяването, особено при кризи, както и използване потенциала на конкуренцията за намаляване на цените на енергия. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев на семинар в Стара Загора. По думите му, на територията на държавите от ЕС няма достатъчни енергийни ресурси, което налага внасянето им от трети страни. Той допълни, че целите на ЕСв областта на енергетиката се постигат в дух на солидарност с държавите-членки. Европейският съюз през 2014 г. е внесъл 53% от своята енергия, като разходите възлизат на около 400 млрд. евро,което го превръща в най-големия вносител на енергия в света.
Шест държави-членки зависят от един външен доставчик за целия си внос на газ и поради това са твърде уязвими при прекъсване на доставките. 94% процента от транспорта разчита на нефтени продукти, 90% от които идват от внос, коментира евродепутатът. Според него във времена, когато центробежните сили в ЕС стават все по-популярни, идеята за европейско обединение се нуждае от нови импулси.
Европейският енергиен съюз е точно такава идея, наред със създаването на дигитален съюз, където резултатите могат да станат осезаеми по-скоро (например премахването на роуминг таксите от 2017г.), заяви Уручев. Той бе категоричен, че политиката на ЕС трябва да достигне до всеки един гражданин. Необходими са общи политики на всички държави-членки. Трябва да има големи идеи за обединение. Една от стъпките е общия енергиен пазар да започне да функционира, подчерта Уручев.

Още новини