Начало Новини Актуално Владимир Путин: Газопроводът Южен поток ще донесе на България 2,5 млрд. евро приход

Владимир Путин: Газопроводът Южен поток ще донесе на България 2,5 млрд. евро приход

Актуално
среща на Борисов с Путин

Премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Владимир Путин проведоха преговори за много милиарди евро по време на няколкочасова визита на руска правителствена делегация в София. Газопроводът Южен поток ще донесе на България 2,5 млрд. евро приход само от това, че тръбите ще минат през нейна територия.

Владимир Путин заяви това минути след като президентът на "Газпром" Алексей Милер и изп. директор на Българския енергиен холдинг Мая Христова подписаха акционерно споразумение и устав за създаването на смесена фирма "Южен поток" АД с равни дялове 50% на 50% за двете страни. Компанията ще се регистрира в София и до края на март трябва да направи технико-икономическо проучване за трасето на газопровода у нас. Договорено е средствата й да бъдат държани в Българската банка за развитие, която е 100% държавна.
"Южен поток" в България ще се изгражда изцяло с нови тръби, уточни Милер, отхвърляйки подозренията, че страната ни ще бъде притискана да даде своите транзитни газопроводи за новия проект.

Руската страна е предложила вчера окончателна цена за АЕЦ "Белене" в размер на близо 6,3 млрд. евро. За нас това е неприемливо, тъй като означава максимална ескалация на първоначалните 4 млрд. евро, поясни по-късно икономическият министър Трайчо Трайков. Стремежът на България е цената, която ще бъде платена на руския главен изпълнител "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене", да не бъде по-висока от 5,2 млрд. евро, за да може с всички добавки за инфраструктура - около 800 млн. евро, консултанти - близо 500 млн. евро, и лихви по кредити да не надхвърли 7,5 млрд. евро, пише вестник Труд.

Часове преди визитата на Путин у нас ИТАР-ТАСС разпространи информация, че "Газпром" е подготвил за България пакетно предложение, което включва поевтиняване на синьото гориво за страната ни с 5-7 %. Темата за цената е била поставена от Борисов по време на срещата "на четири очи" с Путин. Руският премиер възложил на "Газпром" да бъде подготвено ценово предложение. После той обясни, че "Газпром" получава между една трета и 50% от крайната цена на газа в България. Останалото са наши данъци и пари за посредниците.
Именно за това се разбрахме в следващите договори през 2011 г. тези посредници да бъдат елиминирани, допълни Борисов. Запитан имало ли е "капитулация", както се твърдеше в руската преса, Борисов заяви: "Надявам се, че това, че премиерът Путин е днес в София, да не се приема като капитулация. Точно обратното. Това са думи, които трябва да останат в историята. Има прагматични отношения между две суверенни държави." Вчера бе подписан и договор за уреждане на пенсии на 20 хил. руски граждани и 40 хил. българи, които са се трудили съответно в България и в Русия. Путин предупредил Борисов, че ако продължаваме да произвеждаме старо съветско оръжие без лицензи, скоро няма да има кой да го купува. Това става ясно от стенограмата на пленарните разговори.

 

* * *

Путин и Борисов дадоха рестарт на два други енергийни проекта - Южен поток и Белене

Москва и София слагат кръст на изграждането на нефтопровода Бургас-Александруполис, става ясно от стенограмата на разговорите между премиерите Владимир Путин и Бойко Борисов. Русия се отнася с голямо уважение към позицията на България, че нефтопроводът Бургас - Александруполис е опасен, казва Путин в записа и продължава: "Ние знаем и чуваме вашата гледна точка, няма нищо страшно в това, ние ще осъществяваме подобни проекти с други партньори". От своя страна Борисов е категоричен:" За Бургас - Александруполис имаме твърдо политическо решение. Съобразяваме се с това, че населението е изключително против този проект, който преминава и през НАТУРА и в същото време има риск относно туризма в този най-красив черноморски регион". От думите на двамата премиери всъщност става ясно, че изграждането на нефтопровода не строи на дневен ред и на практика му се слага кръст. Не така стоят нещата с другите енергийни проекти - газопровода Южен поток и АЕЦ "Белене". В събота България и Русия подписаха споразумението за изграждането на българския участък от Южен поток, а преговорите за Белене ще продължат, като София се надява Москва да свали цената, информира вестник Атака.

Още новини