Начало Новини Актуално Владимир Каролев: Цените на горивата ще продължат да нарастват

Владимир Каролев: Цените на горивата ще продължат да нарастват

Актуално

прогнози цени бензин

Според икономиста Владимир Каролев, цените на горивата ще продължават да се увеличават, но при всички положения няма да преминат нивата от рекордната 2008 г., когато барел петрол е бил с 15% по-скъп, отколкото днес. Той участва в дискусия по темата с икономиста Кольо Парамов, който ден преди това прогнозира, че цената на горивата ще достигне 3 лева наесен.

Така че, мегдан за увеличение на цените още има, обобщи икономистът. Той добави, че не очаква да има добри новини по темата, освен ако САЩ не отворят резервните си петролни запаси.

Каролев каза още, че е против всякаква директна намеса на държавата в ценообразуването на петрола. Според него единственото, което държавата може да направи, за да спре главоломното качване на цените на горивата, е да стимулира конкуренцията на пазара.

Друг начин е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по-често да прави проверки за картелни споразумения. Наскоро имаше такава проверка. Тя показа, че няма картелно споразумение, но това не значи, че в бъдеще не може да има такива картелни споразумения, заяви експертът.

От своя страна Кольо Парамов коментира прогнозата за достигане на цената на бензина до ниво от 3 лева. Този септември. По думите му световната обстановка диктува тенденциите, а държавата не разполага с нужния инструментариум, за да спекулира с този процес и да го предотврати.

Така или иначе цената на суровия петрол се вдига достатъчно добре, като нива, каза Парамов. Експертът посочи като един от факторите за поскъпването сложните отношения между Иран и Израел и възможността от възникването на война между тях. Според него това кара отделните петролни компании умишлено да завишат цените с около 10 долара. Преработвателните предприятия по света пък правят всичко възможно да завишат самата преработка, презастраховайки се за бъдещ период от три месеца. На борсата сериозно влияние оказа вече повишаването на долара за последните няколко месеца.
Всички тези фактори влияят много и особено ситуацията около президентските избори в Щатите, допълни Парамов.

Още новини