Начало Новини Актуално Вкусът на музиката – кулинарно-музикално шоу с Йоли на новата сцена Орфеида на езерото Загорка

Вкусът на музиката – кулинарно-музикално шоу с Йоли на новата сцена Орфеида на езерото Загорка

Актуално
1 DSC9975На 28 септември от 20.00 часа предстои впечатляваща сценична атракция на новата сцена Орфеида на Старозагорската опера на брега на езерото Загорка: кулинарното шоу за готвач и оркестър Вкусът на музиката. Най-известният кулинар сред виолончелистите и най-известният виолончелист сред кулинарите – самата Йоланта Делибозова - Йоли, ще готви и свири за своята публика, заедно със своите колеги от камерен ансамбъл Колегиум музикум SZ на Държавна опера - Стара Загора със специалното участие на сопраното Линка Стоянова. Тя ще приготви пред очите на зрителите на откритата сцена в лятната градина на Парк-хотел Стара Загора избрани ястия по рецепти на великите композитори-кулинари – Росини, Шуман и Бизе, а публиката ще има възможността да дегустираястията с препоръчани вина и напитки.
На 37 години Росини вече се къпе в славата си на блестящ композитор, но никога не изоставя другата си любов – кулинарията. В дома си в Париж дава бляскави музикални обеди, а в съботите 30 избрани гости се наслаждават на изисканите му блюда. На прочутия композитор се приписват около 50 рецепти, сред които салатата Фигаро от варен телешки език, канелоните ала Росини и разбира се легендарното Турнедо Росини.

 

1Йоли3

 

Впрочем съществува легенда как това изумително ястие е получило името си. Росини настоявал да му се приготви поръчаното блюдо под негов личен контрол и принудил прочутия готвач Огюст Ескофер да готви в едно помещение заедно с композитора. Когато готвачът се възмутил от наложения контрол, възкликнал: Щом е така, обръщай гръб! И така станало Турнедо.

Още много подобни на тази любопитни истории, с които идва вдъхновението за уникални ястия и десерти, ще бъдат споделени и поднесени в Кулинарното музикално шоу с любими ястия на световни композитори.
Йоланта Делибозова – Йоли:
Гостите на събитието могат да очакват една симбиоза между вкус и музика. Две изкуства, които се допълват едно друго. Музиката винаги предразполага за едно добро прекарване и още повече изостря сетивността. Всеки човек може да готви. Не е нужно да си професионалист, за да приготвиш хубава храна. Нужно е само въображение, желание и любов. Храната е любов. Тя се превръща в нещо специално и излиза извън рамките на средство за оцеляване само когато е споделена. Дълбоко вярвам в това и не пропускам да го кажа на феновете си. Самата аз съм доказателството, че не е нужно да си посещавал курсове, да си учил готварство и т.н. за да твориш в кухнята.

Още новини