Начало Новини Актуално ВКП отказа да даде на Стара Загора картината Пожертването на Исак от Авраам

ВКП отказа да даде на Стара Загора картината Пожертването на Исак от Авраам

Актуално

Пожертването на Исак от Авраам

С постановление на Върховна касационна прокуратура (ВКП) картината Пожертването на Исак от Авраам, оригинално копие от неизвестен автор на творбата на италианския художник Лудовико Карди да Чиголи, е разпоредено да бъде прието от Националната галерия за чуждестранно изкуство за завеждане във фонд и извършване на реставрационно-консервационни работи.

Това съобщава в писмо до кмета на Стара Загора Живко Тодоров зам.-министърът на културата арх. Георги Стоев, съобщиха от пресцентъра на Общината. Постановлението на прокуратурата е от 12 май 2011 г., а писмото до кмета е в отговор на негово писмо от 19 април 2012 г., с което той изрази желание да бъде върната в Стара Загора, откритата от сектор Борба с организираната престъпност в града през 2004 г., крадена картина от епохата на Ренесанса.

За да се установи произходът и автентичността на творбата, тя беше изпратена за експертиза на специалистите в Националната галерия за чуждестранно изкуство в столицата.

Въпреки че скоро ще се навършат 8 години оттогава културната общественост в Стара Загора продължава да се вълнува от съдбата на платното. Като кмет на Стара Загора съм горд да отбележа, че градът ни е с хилядолетна история, със забележителни културни институти и паметници, с будна и интелигентна общественост и традиции, мотивира искането си кметът Живко Тодоров.

В последните години Градската художествена галерия в Стара Загора приютява множество културни събития и творчески изяви, които далеч надхвърлят мащабите на провинциален град. Не само от България тук идват хора, за да създават и съпреживяват изкуство и култура, писа още кметът до министъра на културата Вежди Рашидов и директора на Националната галерия за чуждестранно изкуство Ирина Мутафчиева.

Общинското ръководство на Стара Загора изрази искрено съжаление, че получава отказа точно преди празника 24 май.

Още новини