Начало Новини Актуално Виваком ще инвестира 600 млн. лева в нова оптична мрежа

Виваком ще инвестира 600 млн. лева в нова оптична мрежа

Актуално
интернет

Телекомуникационният оператор Виваком обяви стратегията си за изграждане на оптична мрежа за високоскоростен интернет достъп, която трябва да обхване над 1 млн. домакинства в цялата страна до 2014 г. Инвестицията в тази мрежа ще достигне 600 млн. лева за следващите три години. Новата услуга, наречена FiberNet, е базирана на FTTB (flber-to-the-building) технологията, при която оптичният кабел достига директно до сградата.

Телекомът ще осигурява 1 Gbps реална скорост до всеки вход, което ще гарантира на клиентите заявените от тях скорости в пакета, които няма да бъдат споделяни с други потребители, пише вестник Пари. Част от предимствата, които предлага FTTB, са в пъти по-високата скорост и симетричност на канала, много по-високата стабилност на мрежата при лоши метеорологични условия и гръмотевични бури, както и наличие на интернет връзка дори при липсата на ток, каза главният изпълнителен директор на компанията Бернар Москени. В допълнение "Виваком" е разработила и технология за дистанционно отстраняване на възможни повреди, така че проблемите да бъдат отстранявани още преди клиентите да са ги забелязали, допълни той.

Плановете FiberNet ще дават възможност за избор от скорости между 20 и 100 Mbps на цени между 20 и 50 лв. Скоростите ще бъдат еднакви както към български, така и към чуждестранни уебсайтове. Такива условия предлагат много малко български интернет доставчици, каза Москени. С новата технология отпада и необходимостта от наличието на телефонен пост, тъй като интернет връзката достига до потребителя през оптичен кабел. интернет пазар "Искаме да се отървем от облика на стария държавен телеком БТК, който се движи бавно и не води пазара", каза главният търговски директор на компанията Александър Димитров.

Конкуренцията в сектора е много силна, а общата стойност на пазара се свива, допълни и изпълнителният директор Москени. Проблем е и големият дял на сивия сектор при доставките на интернет, каза още той. По негови думи в момента у нас съществуват над 100 доставчика и около 40% от тях оперират в сивия сектор, като увесват кабелите си по клоните на дърветата например. Въпреки това според Москени неговата компания държи пазарен дял 25-27% при доставките на интернет, доста преди втория участник, който има около 5% дял. При фиксираните телефонни услуги на "Виваком" се наблюдава спад на абонатите, но увеличение на трафика. Това се дължи най-вече на обстоятелството, че след въвеждането на плоска тарифа за фиксираната телефония клиентите я използват повече за международни разговори, където ръстът е 50%, казват от оператора. Спорове Москени още веднъж спомена и за развитието на 3G мрежата на "Виваком", която телекомът определя като най-добрата в България въз основа на направено от държавния регулатор проучване. Другите две големи телекомуникационни компании обаче оспорват тази оценка. "Виваком" е отделил средства в бюджета си за 2014 г. за закупуване на радиочестотен спектър при евентуален търг за изграждане на 4G LTE мрежи.

По думите на Димитров обаче такъв търг няма да бъде проведен скоро, тъй като в България все още има достатъчно свободен спектър за всички оператори. По отношение на казуса с блокираните от Комисията за приватизация и следприватизационен контрол имоти на БТК Москени каза, че все още има две незавършили дела, но проблемите са били при предишните акционери на компанията и вече са изчистени. "Отношенията ни с правителството са отлични, това е по-скоро административен въпрос", каза изпълнителният директор.

Още новини