Начало Новини Актуално VIVACOM съветва потребителите как да се предпазят от телефонните измами

VIVACOM съветва потребителите как да се предпазят от телефонните измами

Актуално

Кампания за превенция на телефонните измами стартира най-големият телекомуникационен оператор VIVACOM. Инициативата се провежда в рамките на Международната седмица за борба с измамите между 8 и 14 ноември 2009 г. Акцентът в кампанията са зачестилите напоследък телефонни измами в страната.

Затова телекомът дава шест съвета как потребителите на мобилни и фиксирани телефонни услуги да се предпазят от измама:
• Никога не давайте личната си информация по телефона, като например банкови сметки или номера на кредитната си карта. Фирмите, които искат пари от вас, са задължени да ви издадат фактура.
• Бъдете предпазливи към обаждания, в които ви казват, че сте спечелили от томбола. В такива случаи проверете за промоции на сайта на компанията или се обадете на някои от телефоните й за връзка.
• Не купувайте направо от непозната компания, а винаги я проверявайте предварително.
• Не се поддавайте на опити да ви искат подкуп за прикриване на криминално престъпление.
• Ако получите обаждане от близък или от името на близък, който се нуждае от пари, винаги искайте лична среща, питайте за характерни имена и събития, свържете се с други общи познати и роднини, които да потвърдят информацията.
• Не плащайте авансово за услуги, предлагани по телефона, а само след като са изпълнени.
Философията на VIVACOM е, че клиентът следва да се чувства свободен при разговорите си, казва Бернар Москени, главен изпълнителен директор VIVACOM. Компанията се бори за въвеждането и прилагането на най-добрите практики в това отношение, за да може да предложи на клиентите си комплексна услуга с най-високо качество на достъпна цена, допълва той, съобщиха от компанията.
По време на Международната седмица за борба с измамите, инициирана от Асоциацията на сертифицираните проверители за измама, която се провежда в първата седмица на ноември всяка година, всяка организация може да инициира различни дейности в подкрепа на движението за борба с измамите. Като компания пряко ангажирана с проблема VIVACOM създаде специален кратък филм, който да информира потребителите как да се предпазят от измами по телефона и да помогне на своите клиенти да не станат жертва на недобросъвестни граждани. Клипът може да видите на ftp://84.54.142.10/ (username: VIVACOM_reportage; pass: active).

Още новини