Начало Новини Актуално VIVACOM продава 50% от Национално управление Радио и телевизионни станции

VIVACOM продава 50% от Национално управление Радио и телевизионни станции

Актуално

След подписване на споразумение за продажба на 50% от Националното управление Радио и телевизионни станции (НУРТС), VIVACOM (Българска телекомуникационна компания АД) внесе документите по сделката за одобрение в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Националният телеком подписа споразумение за продажба на 50% от НУРТС на международния финансов инвеститор Mancelord Limited, съобщиха от пресцентъра на компанията.

Основен приоритет на новия джойнт венчър ще бъде развитието на телевизионно и радио предавателна мрежа на компанията, която да я превърне в конкурентен играч на пазара на дигиталното разпръскване в България. НУРТС ще се възползва от допълнителната финансова подкрепа за разработване на съвременни нововъведения в своята цифрова инфраструктура.
НУРТС се нуждаеше от финансова инвестиция, която да ни помогне да осъществим своята стратегическа програма за инвестиции, свързана с въвеждането на цифрово телевизионно и радио излъчване. Тази сделка ще ни помогне да превърнем компанията в модерен доставчик на мултиплекс услуги в национален мащаб, заяви главният изпълнителен директор на VIVACOM Бернар Москени.
Според изискванията на Европейския съюз всички държави членки трябва да прекратят напълно аналоговото телевизионно излъчване до края на 2012 г. България също е поела ангажимент да спази този срок. За да може това да се случи е необходимо изграждането на инфраструктура, която да направи излъчването чрез новата технология възможно.
НУРТС е водещ доставчик на услуги за радио и телевизионно излъчване през уникалната си мрежа от над 800 стратегически разположени обекта, обхващащи почти 100% от българската територия. От 2006 г. насам компанията развива в София експериментална мрежа за наземно цифрово радиоразпръскване по стандарта DVB-T. До момента НУРТС представляваше подразделение в рамките на групата на VIVACOM. След получаване на одобрения от КРС и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), НУРТС ще стане част от джойнт венчъра, в който VIVACOM ще има 50 процента.
Представител на Mancelord Limited за България е фирма Бромак ЕООД, основен акционер в Корпоративна търговска банка АД. Консултант на VIVACOM по сделката е международната инвестиционна банка Lazard.

Още новини