Начало Новини Актуално Високотехнологичните МБАЛ се оказаха мит

Високотехнологичните МБАЛ се оказаха мит

Актуално

От парламентарната трибуна министър Анна-Мария Борисова заяви, че с пари от европейски фондове ще се изградят 2 високотехнологични болници за онколечение и 10 центъра за онкодиагностика. Останалите европари ще са за общинските лечебни заведения.

Късането на нерви около искането от МЗ и РЦЗ - Стара Загора, за обединение на МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" с Университетска болница, готвените протести, разгорещените дебати по темата на сесия на Общински съвет - Стара Загора, и рейдовете до София се оказаха абсолютно излишни. На 10 септември т.г., по време на парламентарния контрол, министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова повтори думите си, изречени пред представители на двете старозагорски болници и депутати от Старозагорски избирателен район преди месец и половина, а именно, че с европейски пари ще се изградят две високотехнологични болници за онколечение и 10 високотехнологични центъра за онкодиагностика, но не и високотехнологични мнoгопрофилни болници за активно лечение (МБАЛ). Парламентарната изява на министър Борисова беше в отговор на депутатското питане на Мая Манолова за източника на средства за преструктуриране на здравната система в България (б.р. - за същите тези пари, за които министър Борисова заяви, че няма да даде нито стотинка на Стара Загора, ако двете големи болници не се обединят).

Парламентарен контрол - 10 септември 2010 г.

Мая МАНОЛОВА: Г-жо министър, припомням Ви, че при обиколката, която направихте из страната във връзка с подготовката на здравна карта през м.юни и юли, Вие щедро обещахте на редица болници, пари при положение, че са решили да се преструктурират, да се влеят, да се слеят, по принципа на моркова и тоягата. Тези, които го направят, ще получат пари, тези, които се опъват - не. Вие в отговор на мой парламентарен въпрос казахте, че разполагате с тези пари - те са в рамките на 295 млн. лв. извън бюджета на МЗ и на НЗОК, които са европейски пари, с които Вие оперирате. Въпросът ми е: Какъв е източникът на тези пари и по какъв критерий мислите да ги разпределяте?
Министър БОРИСОВА: Финансирането на преструктурирането на болничната система ще се осъществи със средства от европейските структурни фондове, за което МЗ кандидатства в момента. Средствата са предназначени за държавни и общински болници, като за държавните болници максималната стойност на безвъзмездната помощ е 137 млн. лв., а за общинските - 147 млн.лв.
Инвестицията за държавните болници ще бъде за лечение и диагностика на онкологични заболявания. Предвижда се да се финансират 2 високотехнологични болници за онколечение и 10 високотехнологични центъра за онкодиагностика.
Финансирането в общинските болници ще бъде в три типа болници. Първият тип това са комплексните онкологични центрове - бившите онкологични диспансери. Вторият тип това са общинските болници, които ще се преструктурират в болници за долекуване и медицински центрове. И третият тип са големите общински болници. Инвестицията ще бъде само за инфраструктурни проекти за преструктуриране на болничната система, а не за финансиране в медицински дейности. В тази връзка размерът на бюджета на НЗОК няма отношение към инвестицията от ЕС.

Замислят коригиращи коефициенти

От парламентарната трибуна здравната министърка уточни, че болниците, които ще получат европейско финансиране, са упоменати в програмата на МЗ, до която всеки има достъп в Интернет.
Депутат Манолова зададе и втори въпрос, свързан с прословутите анекси за м.август т.г., в които бюджетите на болниците са орязани с 35 - 40%. И дали МЗ ще потърси отговорност от болнични управители, подписали анексите и "с действията си накърняват интересите на болниците, поставят и под невъзможност хората от съответните райони да бъдат лекувани".
Министър Борисова отговори, че намалението на средствата в сравнение с 2009 г. произтича от финансовата рамка на НЗОК за 2010 г. Обмисляло се обаче разработването на компенсиращ финансов механизъм с коригиращи коефициенти за болниците, които предоставят качествени медицински услуги и са търсени от пациентите. И чрез тези коригиращи коефициенти делегираните им бюджети ще бъдат допълнени.
Най-вероятно проф.Борисова има предвид обещаните от финансовия министър 65 млн.лв.
Те обаче едва ли ще изкарат от колапс болниците, тъй като само РЗОК - Стара Загора, има неразплатени задължения с 18-те здравни заведения от областта на стойност 6.6 млн. лв. за периода март-юли 2010 г. А в България има 28 РЗОК и над 400 болници.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини